FORSTOPPELSE KAN AFHJÆLPES

/, Udvalgte B/FORSTOPPELSE KAN AFHJÆLPES

FORSTOPPELSE KAN AFHJÆLPES

1 ud af 5 børn og 1 ud af 10 voksne lider af forstoppelse. Danmarks første forstoppelses-skole er åbnet. Skolen hjælper børnene og deres familier. Men metoderne kan hjælpe både store og små. TEKST: NILS SJØBERG

De fleste har på et tidspunkt i deres liv oplevet at have forstoppelse. Hård afføring, som det er vanskeligt at komme af med og som kommer med flere dages mellemrum. For nogen er disse forstyrrelser af tyktarmens funktioner meget ubehagelige og meget smertefulde. Det gælder i særdeleshed for mange børn.

1 ud af 5 børn lider således af forstoppelse i kortere eller længere perioder og det kan give voldsomme smerter, uheld i bukserne og et evigt pres for at få gode toiletvaner. Derfor har Hvidovre Hospital åbnet Danmarks første forstoppelses-skole, som hjælper børnene og deres familier.

”Men rådene til børnene kan bruges af alle,” siger sygeplejerske på Børne- og Ungeafdelingen, Tania Olsen fra Hvidovre Hospital. ”Det drejer sig om at lytte rigtig godt efter tarmen. At have faste toilettider – og at holde dem. At give sig tid på toilettet – man må gerne have en bog eller iPad med. At sidde rigtigt på toilettet, hvor man gerne må bruge en skammel. Desuden skal man drikke godt med vand hele dagen,” fortæller Tania Olsen.

SMÅ SHOTS

Det er fysioterapeut Cathrine Blegvad Stenz, som hjælper børnene med de rigtige toilet-stillinger på forstoppelses-skolen på Hvidovre Hospital. ”Børnene blander selv afføringsmiddel i små shots-glas, og prøver at sidde rigtigt på toilettet,” oplyser Cathrine Blegvad Stenz. Som fysioterapeut på Danmarks første forstoppelses-skole gør hun meget ud af, at børnene leger deres nye viden om deres maveproblemer ind.

Så de og deres forældre får nye redskaber til at håndtere forstoppelsen. ”Det er helt afgørende, at børnene er bevidste om deres situation,” fortæller både Tania Olsen og Cathrine Blegvad Stenz. De lader derfor børnene selv forklare om situationen.

FLERE HOLD

Børnene kan også sidde på et toilet med bukser på og få hjælp til rigtige pressestillinger og så prøver de at klemme blandinger af sovsekulør og havregryn, der ligner afføring, igennem en tarmlignende strømpe. Desuden er der kø ovre ved fiskebassinet, hvor man skal fange typer af afføring. Fangsten er dog lavet af plastik. ”Det er sjovt,” siger en 8-årig elev, der hører til blandt de børn, der er kommet igen og igen i en lang række år med samme problematik, men uden at fejle andet, end at hun har forstoppelse.

Skolen varer to timer en enkelt eftermiddag, hvor børnene og deres forældre lærer at håndtere forstoppelsen og dermed undgår gentagne kontroller og undersøgelser.

OM FORSTOPPELSES-SKOLEN

Siden starten i foråret 2018 er kun ét af de 65 børn, der har gået på skolen, vendt tilbage til undersøgelser på hospitalet. ”Resultatet medfører den bonus, at læger og sygeplejersker får mere tid til at undersøge og behandle mere syge børn,” fortæller Tania Olsen og fortsætter:

”På skolen vil de ’raske syge’ børn rigtigt gerne smage afføringsmidlet. Det har ofte været et problem derhjemme, men her er alle med. Børnene er også helt med på, at de er på skolen, fordi deres mave driller og at vi skal fikse det sammen. Det er utrolig rart for alle og vi kan se, at familierne er meget tilfredse. Forældrene får nogle aha-oplevelser og en bekræftelse af, at deres børn ikke er syge.”

Fra og med efteråret bliver der skruet op for antallet af elever på skolen. Skolen foregår en gang hver anden måned i to timer fra kl. 15 til 17 og er for børn fra 2 til 11 år og deres forældre. Familierne får tilbud om skole- forløbet, når de er til ambulant kontrol i Børneambulatoriet eller Børnedagafsnittet, men kan også få tilbuddet, hvis de er indlagt med en forstoppelses-problematik.

Hvad er forstoppelse?

Forstoppelse er hård af- føring, som det er vanskeligt at komme af med og som kommer med flere dages mellemrum. For nogen er disse forstyrrelser af tyktarmens funktioner meget ubehagelige og smertefulde. Forstoppelse kan opleves i forskellige grader, samt i kortere eller længere perioder og kan være hæmmende for både arbejdsliv og det sociale liv.

Symptomer ved forstoppelse

  • Afføringen er hård og skal presses ud
  • Fornemmelse af dårlig tømning og eventuelt blokering
  • Afføring kun med da- ges mellemrum
  • Mavesmerter eller trykken nedadtil i højre eller venstre side af maven
  • Maven er oppustet og udspilet.

 

GODE RÅD VED FORSTOPPELSE

Hav faste toilettider og hold dem Giv dig tid på toilettet. Du må gerne have en bog el- ler iPad med Sid rigtigt på toilettet og brug gerne en skammel Drik godt med vand og spis fiberrigt Brug eventuelt afførings- midler. Bør ske i samråd med lægen

2019-08-30T19:56:10+00:00Det sker i kroppen, Udvalgte B|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.