Forstå følelserne og præstér bedre

//Forstå følelserne og præstér bedre

Forstå følelserne og præstér bedre

Selv elitesportsudøvere oplever blokeringer under konkurrencer, som en dårlig start, skuffende afsæt, bekymringer om at miste points eller går i sort.

Bekymringerne er typisk negative tanker, der bliver til negative følelser, som sætter sig i kroppen, fordi krop og hjerne hænger sammen.
Men når vi kan kontrollere vores reaktioner og tanker, kan vi give de positive plads, mens de negative bliver skubbet i baggrunden. Og her kan mentaltræning hjælpe.

AT OVERVINDE PRESSET
På trods af at det er kroppen, der gør arbejdet, når man udøver sport, så har hjernen en virkelig afgørende indflydelse på, hvordan den fysiske opgave eller udfordring bliver løst. For når hjernen er med, kan man opnå helt nye resultater.
Når vi skal præstere – holde tale, optræde eller vinde en konkurrence – er svedige håndflader, bankende hjerte, søvnløshed, mangel på appetit eller vanskeligheder ved at koncentrere sig, almindelige.
Det skyldes typisk de negative tanker, der tager over, som for eksempel bekymringer omkring ikke at kunne leve op til andres eller egne forventninger. Netop de negative tanker sætter sig via følelserne i kroppen, hvor de ender med at få betydning for sportspræstationerne. ”Måske mærker du en knude i maven og så kommer tankerne, ‘jeg klarer den ikke’.
Det er den negative spiral, der begynder at køre, og det er den, du skal være opmærksom på,” forklarer sportspsykolog Nina Thysk.

UDVIKLINGSPUNKTERNE
Ofte er det netop det, det handler om. At blive opmærksom på, hvornår vores følelser påvirker vores potentiale og proces. ”Vores følelser overtrumfer altid tankerne, så hvis vi ikke er opmærksomme på at holde fokus på vores mål, risikerer vi at blive kapret af uhensigtsmæssige følelser. For eksempel ved at give efter for følelsen af ikke at kunne løbe/cykle mere, ende med at udgå af et løb, og dermed misse vores mål.
Derfor handler det i første omgang om at blive bevidste om, hvornår følelserne er på spil, så vi kan håndtere dem samtidig med, at vi holder fokus på målet,” siger Nina Thysk.
For i sidste ende kan det føre til manglende motivation, nedsatte koncentrationsevner og dårligere præstation. Men man kan lære at håndtere forventningspresset særligt, hvis man lægger mange kræfter i sin mentaltræning.
Det optimale er at tage udgangspunkt i udviklingspunkter. Som for eksempel i hvilken atlet og menneske man gerne vil være. Og hvilke situationer man som atlet gerne vil optimere. ”Vi er nødt til at få bevidsthed omkring vores mønstre og en kognitiv forståelse af, hvad det er der sker.
Det vil sige, hvornår de uhensigtsmæssige følelser er på spil, om det føles som en knude i maven, når man bliver nervøs eller noget andet. Det er de uhensigtsmæssige følelser som angst, nervøsitet, der bevirker, at vores tanker får karakter af katastrofetanker. Som ‘åh nej, jeg klarer det aldrig’, hvilket igen giver mere ubehag i kroppen – og altså igangsætter en negativ spiral, som skal bevidsthedsgøres for den enkelte.
Når vi har fået øje på vores negative spiral, kan vi arbejde med andre og mere hensigtsmæssige måder at handle på i en given situation,” forklarer psykologen.
Der tages udgangspunkt i bevidsthedstræning, som handler om at registrere kroppens første signaler på, at man er ved at blive kapret af sine følelser. Det kan eksempelvis være ved at føle en urolig spænding i kroppen, ondt i maven, trykken for brystet og lignende.

HØJ ELLER LAV SPÆNDING
Hvis du har for store forventninger til dig selv og præstationsangst, har du for høj spænding. Det er ikke godt, når du skal præstere. Her er det rigtig godt at lave afspændingsøvelser for skuldre og nakke. Tag dybe vejrtrækninger og let presset på dig selv, ved desuden at udarbejde realistiske målsætninger. Du kan også være en af dem, der har for lav spænding. Det skyldes oftest, at du ikke har et klart formål med din træning. Her er det så nødvendigt, at du sætter dig nogle klare mål eller indfører nogle konkurrencemomenter i træningen.
Faste ritualer kan også være en god idé inden en konkurrence, f.eks. særlige opvarmningsøvelser, bestemte musiknumre eller andet.
Fordi det er en rutine, fortæller det kroppen og hjernen, at den nu skal til at præstere.

KOM I GANG MED MENTALTRÆNING:
I nogle situationer kan det være nødvendigt med professionel hjælp fra en sportspsykolog. Eksempelvis hvis du gentagne gange oplever ikke at kunne kontrollere dine følelser i bestemte situationer og dermed ender med at handle uhensigtsmæssigt i forhold til dit mål. Men med visualisering kan du selv lave en form for mentaltræning, inden en konkurrence eller det tidspunkt hvor du skal yde din præstation. Læg dig ned og luk øjnene. Sørg for, at der er ro omkring dig. Sluk telefonen. Forestil dig, hvordan du træner, følg dine bevægelser inde i hovedet, mærk hvordan du sveder, hvilke lyde der er, hvordan det føles. Inkluder så mange detaljer og sanser som muligt.
Jo mere levende du forestiller dig træningen eller konkurrencesituationen, jo bedre virker visualiseringen. Afspil situationen, du vil øve på, som en indre film inde i dit hoved. Prøv at se situationen udefra som tilskuer og bagefter at opleve den indefra, sådan som det føles, når du er aktiv.

2018-11-14T23:59:15+00:00Mentaltræning|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.