Forelsket i en narcissist?

/, Udvalgte A/Forelsket i en narcissist?

Forelsket i en narcissist?

Både mænd og kvinder kan have det narcissistiske træk i personligheden og vi møder dem alle vegne – på arbejdspladsen, i vennekredsen, i familien og i par- forholdet. Her er der fokus på den narcissistiske mand i parforholdet – man vil også genkende den narcissistiske kvinde.

TEKST: SUSANNE MØBERG, FORFATTER TIL BOGEN ’FORELSKET I EN NARCISSIST?’

Alt for mange mennesker lever i et usundt forhold med en partner, der har det narcissistiske træk i personligheden. Man trives ikke, man får det tiltagende mere og mere dårligt og det går ud over den psykiske sund- hed. Lever man sammen med en person, der har det narcissistiske træk, må man indse, at det aldrig kommer til at fungere.

TO PERSONLIGHEDER

Den narcissistiske mand kan være vanskelig at gennemskue – det er som om, han har to personligheder. Udadtil kan han virke som et venligt, sympatisk og charmerende menneske, han kan have et ansvarsfuldt job, kan have succes, være velhavende og tilsyneladende fungere godt med bekendte og kollegaer.

Men bag hans charmerende ydre gemmer der sig en manipulerende, kontrollerende, løgnagtig og psykisk voldelig tyran, der er skadelig for den, der kommer tæt på. I begyndelsen fornemmer man, at der er et eller andet galt, noget insisterende og grænseoverskridende, men man kan ikke sætte fingeren på, hvad det er, og man slår det hen – ’det er nok bare mig, der tager fejl’.

DET NARCISSISTISKE TRÆK

Med tiden indser man, at det er narcissistens regler og behov, der er styrende i forholdet. Han er egoistisk og selvoptaget, han opfatter sin egen mening og sit eget verdensbillede som det eneste og det rigtige. Han har ingen empati eller respekt for andres grænser og behov, han forstår ikke andres følelser og han interesserer sig ikke for andre. Han interesserer sig kun for sig selv og dét, der gavner ham – og så er han verdensmester i at lyve.

Han er jaloux og har behov for magt og kontrol over kvinden. Han føler sig svigtet, tilsidesat og overset, når hun vender opmærksomheden i retning af sig selv eller andre. Han kritiserer og nedgør hende, hvis ikke hun giver ham udelt opmærksomhed.

PARTNER TIL EN NARCISSIST

Man er udsat for et konstant pres sammen med en narcissist. Gradvist rykker man sine grænser og man mister koncentrationen og fornemmelsen af sig selv. Man bliver stresset, usikker, forvirret, man mister humøret og dømmekraften. Man får det tiltagende mere og mere dårligt og det går ud over selvværdet og selvstændigheden.

Det er typisk, at kvinden forsøger og forsøger, hun indretter sig, går på listesko, og hun ændrer sig. Men hver gang hun har imødekommet mandens ønsker, opstår der nye forventninger og nye dramaer. Efterhånden vil alle hendes tanker kredse om narcissisten og om, hvad hun kan gøre, for at få det til at fungere mellem dem.

IKKE NOGET GALT MED EN SELV

Det bliver aldrig godt nok for en narcissist. Lever man i et usundt forhold med en person, der har det narcissistiske træk, er man udsat for psykisk vold og man kommer til at tro, at det er én selv, der er noget galt med. Men det er det ikke. Psykisk vold nedbryder mennesker, og den skade, forholdet påfører både psykisk og fysisk, bør ikke underkendes.

Man er udsat for en raffineret form for manipulation, som med ti- den vil nedbryde det menneske, der er tæt på. Man skammer sig og begynder at isolere sig – og det er også hensigten. På den måde får narcissisten magten og kontrollen over sin partner og han har hende i sin hule hånd.

VANSKELIGT AT KOMME FRI

Når man begynder at gennemskue den narcissistiske adfærd, har man mulighed for at vælge, hvad man vil. De fleste eksperter anbefaler at komme væk i en fart og ikke se sig tilbage. Men det kan være vanskeligt at komme væk fra en narcissistisk partner med selvværdet og værdigheden i behold, fordi han bevidst svinger ind og ud af rollerne som charmøren og tyrannen. Charmøren, der det ene øjeblik giver kvinden det, hun gerne vil have og savner, og giver håb om, at det vil lykkes, og tyrannen, der det næste øjeblik kritiserer, nedbryder og ødelægger.

Det er netop dette dobbeltspil, der gør ham så raffineret, uigennemskuelig – og farlig, fordi ingen mennesker kan i længden holde til denne form for manipulation.

FØLER SIG ALENE

Man kan føle sig umådelig meget alene, fordi det er vanskeligt at bevise og forklare den psykiske vold. Den er pakket ind i en adfærd, som umiddelbart virker normal, men som i virkeligheden er meget manipule- rende og kontrollerende. Det er umuligt at forklare til andre, hvad det er, der er galt og hvorfor, man har det så skidt. Andre kan ikke forstå det. Det kan man heller ikke selv, og man tror, at man er alene om at have det sådan.

Det er derfor vigtigt at få sat ord på, ved at læse og høre om emnet og tale med et menneske, der ved, hvad det er, man er udsat for. Viden kan være første skridt til at komme fri af et psykisk nedbrydende forhold. Viden kan også forhindre, at man indleder et usundt forhold, fordi man hurtigere gennemskuer personens narcissistiske adfærd og formår at sætte grænser for sig selv og sige nej tak til forholdet.

NARCISSISTER I TAL

Man skønner, at op til seks procent af befolkningen har en decideret narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Flertallet er mænd. Hver narcissist har omkring 3-4 ofre. Det er derfor ikke overraskende, at der er mange, der har eller har haft en narcissist tæt på eller kender én eller flere, der har.

PSYKISK VOLD

Der kan forekomme vold i et forhold, selvom den voldelige part aldrig har slået eller skubbet. I et forhold med psykisk vold er magtbalancen skæv, fordi den ene part forsøger at få magt over den anden, hvilket kan ske gennem manipulation, kritik og trusler.

Kernen i den psykiske vold er, at den ikke bare sker en gang imellem – den er kontinuerlig og vedvarende, så det unormale efterhånden bliver det normale. Definitionen på psykisk vold: Enhver handling rettet mod en anden person, som, fordi denne handling skader, smerter, skræmmer eller krænker, får denne person til at gøre noget mod sin vilje eller stopper med at gøre noget, den vil.

 

SUSANNE MØBERG, FORFATTER, COACH OG FOREDRAGSHOLDER

Susanne Møberg er uddannet pædagog samt coach og instruktør i mindfulness. Hun har egen virksomhed og har specialiseret sig i det særligt sensitive og det narcissistiske karaktertræk. Hun er forfatter til 13 bøger, hvor bogen ’Forelsket i en narcissist?’ sætter fokus på psykisk vold. Læs mere på moeberg.dk.

2019-04-16T19:44:32+00:00AKTUELT, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.