Forældre skal vise vejen

//Forældre skal vise vejen

Forældre skal vise vejen

Forældre har glemt at være rollemodeller for deres børn. Det nytter ikke at ligge på sofaen og sige til børnene, at de skal gå ud at røre sig, lyder det fra Læge Charlotte Bøving, der selv som barn havde et stort forbillede i sin aktive far. I en ny udgave af ‘Lægen flytter ind’ tager hun rundt til børnefamilier og hjælper dem til at ændre livsstil.

En forpustet Charlotte Bøving kæmper sig på cykel op ad bjergene på Lanzarote. Det er en varm sommerdag i 1981, Charlotte er 14 år gammel. Det er ikke kun klippeskråningerne hun kigger op mod, mest af alt ser hun op til sin far, som ligger foran hende. Han var en stor sportsmand og havde overtalt sin teenage-datter til en 45 kilometer lang racercykeltur i deres sommerferie. “Jeg var så stolt, da jeg havde gennemført den tur. Det var min første store sportslige sejr. Og det var så fedt at gøre min far stolt”, siger Charlotte Bøving og fortæller, at hendes aktive far var hendes store forbillede som barn og ung. Og det er lige præcis dette forbillede for sine børn, som lægen Charlotte Bøving vil have danske forældre til at tage alvorligt. I en ny udgave af programserien ‘Lægen flytter ind’, tager Charlotte ud til en række børnefamilier med ondt i sundheden. “Forældre er dem, børn ser allermest op til. Det er dem, der viser vejen. Så hvis man selv sidder i lænestolen med sin computer og spiser slik, så gør dit barn det samme. Du kan ikke bare sige til børnene, at de skal gå ud i haven og røre sig, mens du selv ligger på sofaen”.

FORÆLDRE SKABER BØRNS USUNDE VANER På trods af de seneste års voksende fokus på at leve sundt, så går det fortsat ned ad bakke for børns sundhed. Undersøgelser viser, at ca. 10 pct af alle børn i førskolealderen er overvægtige. Og i slutningen af skolealderen gælder det for en fjerdedel. Børnenes sundhed stiger i takt med forældrenes uddannelsesniveau, men det gælder over hele linjen, at sundhedstilstanden bliver stadig ringere. “Mange børn er inaktive. De sidder med Ipad og spiller spil og drikker cola. For så er de stille, og forældrene har ro, fortæller Charlotte Bøving. “Det er ikke noget børnene selv vælger. Måske bliver de afhængige af computerspil og slik og beder selv om det, men det er en misforstået forkælelse. Forældrene har selv skabt de dårlige vaner. Hellere sige nej og stå fast ved det sunde valg og have ufred i lejren for en stund, end i sidste ende at stå med overvægtige og syge børn”.

HOP PÅ CYKLEN OG GÅ TUR I SKOVEN Man kan altså ikke tale sundhed med børn uden at inddrage resten familien, understreger Charlotte Bøving: “Det er ikke børnene, der har valgt at være overvægtige og blivet drillet i skolen. Det er forældrenes ansvar. Derfor er det hele familien, der skal indrette sig anderledes. Holder man af sit barn, laver man aktive ting med det frem for at lade barnet sidde med en computer,” fastslår Charlotte og remser mulige aktiviteter op som fælles madlavning, cykelture, tage i skoven og lege i haven. “Jeg var ude at vejlede en inaktiv familie og fik dem til at lege dåseskjul i haven. Og de havde det SÅ sjovt. Ungerne skreg af grin. Børn elsker jo at se deres forældre gøre noget fjollet. Vi skal tilbage til de gamle familietraditioner om at gøre ting sammen”, siger Charlotte Bøving og opfordrer i stedet til at droppe ambitionen om det perfekte hjem. “Hellere have kvalitetstid med familien end en pænt og ryddeligt hjem. Skidt med om det roder lidt, så længe I har det sjovt sammen.” I en travl hverdag med arbejde, tøjvask og madlavning kan det lyde lettere sagt end gjort også at skulle cykle ture og spille foldbold i haven. Men energi avler energi, påpeger Charlotte Bøving, det handler blot om at få taget hul på det aktive liv. Hun har ikke selv børn, men har haft kærester med mindreårige børn, så hun kender alt til en presset hverdag: “Men vi havde altid tid til fysiske aktiviteter også”, lyder det overbevisende.

VOKSNE SKAL TURDE SIGE SANDHEDEN Ikke alle familier er så heldige at få besøg af en motivator som Charlotte Bøving som hjælp til at omlægge sin livsstil. Derfor er det vigtigt, at omgivelserne tager teten og er opmærksomme på usunde børn: “Det er vigtigt, at fx lærere og pædagoger tør italesætte overvægt som et problem. Vi er kropsforskrækkede og tør ikke sige tingene, som de er. Få det frem til forældremøder på skolerne. Det behøver ikke, at være et uoverskueligt projekt, man kan komme langt med enkle håndgreb”, påpeger Charlotte, som mener, at der kunne gøres meget mere for at opsnappe og hjælpe usunde børn. En gang om året børnene får børn et sundhedstjek af skolesundhedsplejersken. Men ifølge Charlotte Bøving bliver der ikke sat nok ind. “Personalet er bange for at gøre børnene kede af det ved at sige, at de er overvægtige og usunde. Det tabu skal nedbrydes. Og så skal der sættes flere resourcer af til de børn, der har behov for hjælp. Her er det ikke nok med ét tjek om året,” siger Charlotte og tilføjer, at det dog er forskelligt fra kommune til kommune, hvor meget, der bliver gjort.

CHARLOTTES AKTIVE BARNDOM I Charlotte Bøvings egen barndom havde familien kostvaner, som de fleste på den tid. “Vi fik brun sovs og kartofler, og jeg elskede det. Og det sunde bestod som regel af kinakål”, smiler Charlotte og fortæller, at hun til gengæld elskede at bevæge sig:
dåseskjul, kridtede tennisbaner op, byggede huler og lavede racerbaner. Det er den form for aktiviteter, jeg så gerne vil have, at børn i dag finder tilbage til.” Som ung og voksen dyrkede Charlotte Bøving sport på højt niveau. Hun spillede bl.a. håndbold på topplan i 17 år, var i en årrække på landsholdet i triathlon og har to gange vundet titlen som dansk mester i ironman. Hos Charlottes forbillede, hendes far, var der ellers i begyndelsen ikke den store tiltro til datterens styrke. “Da jeg skulle gennemføre min første ironman, sagde han, ‘det har du ikke psyke til’. Jeg tænkte ’jeg skal give dig psyke’ og endte med at slå hans tid med to timer”, fortæller Charlotte med en stolthed i stemmen den dag i dag.

SÅ LIDT SKAL DER TIL Charlotte Bøving løb ikke blot i sin fars fodspor, hvad angik de fysiske udfoldelser, hun uddannede sig også til læge, som begge sine forældre. I dag har hun overtaget forældrenes lægepraksis i Varde. I offentligheden er hun kendt som tv-lægen, der tager rundt i Danmark og rådgiver familier til en sundere livsstil. En udfordring, der er blevet en mission. “Jeg er læge med hjertet og vil gerne hjælpe folk. Og så har jeg fundet af ud, hvor lidt der skal til for at optimere sin egen sundhed. Min erfaring er, at når det går op for folk, at de kan undgå at tage medicin, hvis de istedet gør noget ved deres livsstil, så vil de hellere det. Man skal bare klæde folk på med en tilstrækkelig viden,” siger Charlotte og funderer over, hvor meget, vi kunne spare på statens budgetter, hvis vi selv gjorde en smule for at undgå at blive alvorligt syge. Det enorme drive Charlotte Bøving har, bunder i et oprigtigt engagement i at hjælpe andre til en sundere livsstil. Men det er også den feedback, hun får fra mennekser, hun har hjulpet, som driver hende: “Den payback og taknemmelighed jeg har fået fra folk, har båret mig rigtig langt. Det har været overvældende og gør det hele værd.”

KRÆFTDIAGNOSEN Ingen har dog helle her i livet. For nylig fik Charlotte Bøving konstateret tarmkræft, som også har spredt sig til at par lymfekirtler. Tumoreren sidder et sted, hvor det ikke er muligt at behandle hverken med kemoterapi eller strålebehandling. Derfor ser udsigten til helbredelse ikke for god ud. – Den kræftknude, jeg har, vokser heldigvis meget langsomt. Og jeg er blevet opereret et par gange for at mindske den. På den måde køber jeg mig noget tid, måske 5-7 år, før det bliver kritisk igen. Men erfaringen med denne kræftform er, at den altid kommer igen, fortæller Charlotte, som indtil videre ikke fysisk har været mærket af sygdommen. Hvad kræften skyldes, ved man ikke. Men Charlotte vil stadig til enhver tid tale for en sund livsstil. – Når det kommer til cancer, er der ingen rimelighed til. Og det kan være, at min sygdom havde været endnu værre og påvirket min krop mere, hvis jeg ikke havde haft min fysik. Jeg vil altid holde fast i, at en sund livsstil betaler sig. Motion og en lille last På trods af sygdom og travlhed holder den 49-årige sportskvinde stadig et højt niveau af daglig motion. “Jeg løber en time til halvanden hver dag. Motion har altid været vigtig for mig til at kunne holde fokus og præstere.” Charlotte Bøvings sunde livsstil kan virke næsten overmenneskelig. Men heldigvis har hun i hvert fald én last: “Jeg spiser slik. Jeg elsker det. Men jeg sørger også for at brænde det af igen. Og inden jeg spiser noget usundt, spørger jeg altid mig selv, ‘er det det værd?’. På den måde får jeg aldrig dårlig samvittighed.”

2019-01-13T23:59:47+00:00Interview|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.