Forårshuden har brug for fugt

/, Udvalgte A/Forårshuden har brug for fugt

Forårshuden har brug for fugt

Når vi går ind i vintersæsonen, kan huden blive mere tør og farveløs. Men også fra vinter til forår sker der forandringer i huden, som kan være både gode og dårlige. En måde at undgå problematisk sæsonskifte-hud er at justere brugen af olie til huden, anbefaler kosmetolog.

TEKST HENRIETTE KIRKEGAARD FOTO COLOURBOX

Skinner panden og hagen pludselig lidt mere? Forårets lunere temperaturer og fugtigere vejr kan give en mere fedtet hud end i vintermånederne. Og nogle oplever endda urenheder i huden som konsekvens af vejrskiftet.

“Når huden er tør, skal den kæmpe meget for at arbejde mod tørheden. Derfor forsøger den at danne fedt. Når så den tørre vinterhud møder lunere vejr, får fedtet så at sige frit lejde. Hvis tem- peraturen endda stiger meget pludseligt, kan huden få en chokreaktion og fedte meget og skabe urenheder pga. talgproduktion,” fortæller Lillie Østergaard Stef- fensen, som er lægeeksamineret kosmetolog og indehaver af skønhedsklinikken DollFace.

Hun beskriver vejrskiftet som at sidde nogle timer i fly med aircondition. Når man lander igen, oplever mange en ekstra fedtet hud, og man har pludselig fået et par bumser, man ikke havde, da man steg på flyet. Det skyldes det pludseligt skifte i temperatur og lufttype. Den knoppede og urene hud, som nogen oplever, kan også – blandt kvinder – skyldes, at vi har tendens til at gå med mere make-up i den lyse årstid, siger Lillie Østergaard Steffensen.

“Om vinteren er det mørkt, både når vi bevæger os ud om morgenen og hjem om aftenen, så mange drosler ned for make-up’en. Om foråret er vi mere synlige og putter lidt ekstra i ansigtet, og det kan også påvirke huden.”

MERE OLIE, MINDRE FUGT

Folk har dog forskellige hudtyper og reagerer forskelligt på vejr og miljø. Og skiftet fra vinter til forår har ikke negative konsekvenser for alle. “Foråret kan også være en positiv ændring for huden.

Den bliver mere ‘moist’, og det kan give et mere sundt udtryk, og så er det lettere at lægge make-up på forårshuden end på den tørre vinterhud”, forklarer Lillie Østergaard Steffensen. For at undgå en alt for fedtet hud kan man følge hovedreglen at drosle ned for olieindholdet i produkter og op for fugten, når vi rammer forår og sommer.

Ifølge kosmetologen er en god serum den bedste vej til fugt om som- meren. “Serum har koncentrerede aktive ingredienser, som kan trænge dybere ind i huden. Serum arbejder i dybden, mens cremen tager sig af de øvre hudlag. Så frem for en dyr creme, så brug hellere en god, dyr serum og en billig creme.”

SOL-FÆLDEN

Når vi taler hud og forår/sommer, kommer vi ikke uden om årstidens ven og fjende, solen. I de første forårsmåneder kan det sagtens være køligt og solrigt. Og så kan der ske det, at man lige kommer forbi en lækrog, hvor man sætter sig og suger solen til ansigtet i en halv time. Dejligt! Men ikke dejligt for huden, som allerede her kan lægge grobund for en sommer med pigmentpletter og hudska- der.

“Jeg anbefaler altid at bruge faktor i ansigtet året rundt. For også på en solrig vinterdag kan det være nødvendigt med solbeskyttelse. En creme med faktor 15 er fint. I sommersæsonen, hvor man er meget ude, bruger jeg dog aldrig under faktor 30,” siger Lillie Østergaard Steffensen.

HVORFOR ALLE DE CREMER?

100 dollar-spørgsmålet er så, om vi overhovedet har brug for at smøre ansigt og krop ind i cremer og tage højde for sæsonskifte. Bør huden ikke være indrettet til selv at justere fedt- og fugtindhold?

“Jo, det kan den i princippet godt. Men dels er vi fra naturens side ikke indrettet til at blive så gamle, som vi gør i dag, og derfor når huden at ældes meget i dag. Og dels har vores miljø ændret sig med mere forurening, som dræner huden. Og hvis man gerne vil have en pæn hud og udsætte rynker, så betaler det sig at pleje den. Når folk kommer op midt i 30’erne, kan jeg tydeligt se forskel på en velplejet og en forsømt hud”, fastslår Lillie Østergaard Steffensen.

SOLEN

Brug faktor. I princippet betyder niveauet af faktor ikke så meget. Men jo lavere faktor, jo oftere skal du smøre dig ind. Hvis du har tendens til pigmentforandringer i ansigtet, er det dog en god idé at bruge mindst en faktor 30. Solcreme bør ikke erstatte dagcremen. Når faktorer bliver tilført en creme, bliver der mindre plads til andre gavnlige stoffer.

Dem kan du dermed kun få via en almindelig dagcreme. Det er bedst at lægge solcremen oven på dagcremen. Aloe vera er rigtig godt til at dulme en solbrændt hud, men kan også forebyggende ruste huden til en dag i solen. Man kan smøre et tyndt lag aloe vera i ansigtet til nat- ten. Eller bruge e-vitamin, som også er rigtig god til at styrke huden.

Det kan man få i flydende kapsler, også til at smøre på huden.

UNDGÅ SÆSONSKIFTE-HUD

Tjek din hud frem for kalenderen. Så snart du begynder at føle dig mere fedtet, så læg de olieholdige produkter på hylden og brug iste- det en serum med masser af fugt. Brug evt. fugtmasker.

OM EKSPERTEN

Lillie Gitte Østergaard, 39 år. Lægeeksamineret kosmetolog. Indehaver og stifter af skønhedsklinikken DollFace i København. Forfatter til bøgerne ’Din Skønhed’ og ’Skandinavisk Skønhed’.

2019-04-24T08:15:19+00:00Din krop, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.