Flere selvskadende børn søger hjælp på børnetelefonen

/, Udvalgte B/Flere selvskadende børn søger hjælp på børnetelefonen

Flere selvskadende børn søger hjælp på børnetelefonen

Antallet af henvendelser om selvskade er stigende. De frivillige rådgivere på BørneTelefonen hjælper børn og unge med at sætte ord på de svære tanker.

TEKST: CATHRINE HAVEN, BØRNETELEFONEN

Antallet af samtaler på BørneTele- fonen hos Børns Vilkår om selvskade er støt stigende: I 2015 var der således 1757 henvendelser og på bare to år er antallet af samtaler om emnet steget til 2746.

”Udviklingen på BørneTelefonen afspejler udviklingen i resten af samfundet, hvor psykosociale problemer som selvskade, angst og ensomhed fylder stadig mere hos unge. Det er en trist udvikling, og der findes ingen entydige forklaringer,” fortæller psykolog i Børns Vilkår, Trine Natasja Sindahl: ”Noget af det skyldes muligvis, at de unge ligger under for flere krav om at præstere på alle mulige fronter.”

Selvskade er ikke en sygdom i sig selv, men er oftest et forsøg på at distrahere sig selv fra psykiske og følelsesmæssige problemer eller som en måde at straffe sig selv på. ”Derfor er det vigtig at finde årsagen bag den smerte, de påfører sig, så de kan få den rette hjælp,” forklarer psykologen.

Samtalerne på BørneTelefonen bevidner, at der ikke findes én klar årsag til, hvorfor børn og unge skader sig selv, da det kan være en blanding af flere forskellige problemer som mobning, ensomhed og svære skilsmisser.

Problemerne, og de følelser der følger med, kan være svære at tale med andre om, og derfor udtrykker børnene og de unge sig igennem selvskadende adfærd. For de frivillige rådgivere på Børne- Telefonen gælder det derfor om at hjælpe børnene og de unge med at sætte ord på deres svære tanker – ofte for første gang. ”Vi støtter dem i at undersøge baggrunden for selvskaden og ser, om der kan findes støtte og hjælp i deres eget netværk,” forklarer Trine Natasja Sindahl.

LIGE SÅ VANEDANNENDE SOM STOFFER

Den selvskadende adfærd ses oftest blandt unge, særligt hos piger, der skærer i sig selv. Men selvom færre drenge end piger skader sig selv, gør de selvskadende drenge det oftere og bruger metoder som at brænde og bide sig selv. Det viser en undersøgelse fra 2016, som Børnerådet står bag.

”For nogle unge starter selvskade som et eksperiment, de vil prøve af én gang. Men mange bliver hurtigt afhængige af den hjælp, de mener smerten giver dem,” fortæller senioranalytiker hos Børns Vilkår, Winnie Alim, der tidligere har været ansat i Børnerådet og bl.a. står bag undersøgelsen om selvskade.

”Selvskade er lige så vanedannende som stoffer, og det kan derfor være rigtigt svært for de unge at stoppe, hvis de ikke får den rette hjælp. Fortsætter selvskaden øger det risikoen for at blive deprimeret, og samtidig er der 12 gange større risiko for selvmord.”

Selvom det er vigtigt at adskille selvskadende adfærd og selvmordsadfærd, er det tydeligt, at de børn og unge, der kontakter BørneTelefonen i forbindelse med selvmordtanker, ofte også fortæller om selvskade. ”Vi ser altså et overlap, der er vigtigt at have fokus på,” fortæller psykolog Trine Natasja Sindahl.

 

DU MÅ IKKE BLIVE FORSKRÆKKET

Det er en udbredt misforståelse, at børn og unge skader sig selv, fordi de vil have opmærksomhed. Sandheden er, at selvskade ofte er forbundet med stor skam, og derfor forsøger de at skjule det.

”Da selvskade ofte er tabubelagt, giver det god mening at forsøge at nå dem gennem anonym rådgivning, såsom BørneTelefonen,” forklarer Trine Natasja Sindahl. Opdager du, eller har du mistanke om, at et barn skader sig selv, er det vigtigt ikke at virke chokeret eller vred.

Du skal i stedet spørge ind til, hvordan barnet har det og give barnet rigtig god tid til at fortælle om sine svære tanker.

 

ANTAL HENVENDELSER OM SELVSKADE

  • 2015: 1757
  • 2016: 1919
  • 2017: 2746

 

OM BØRNETELEFONEN OG FORÆLDRETELEFONEN

Sidste år havde BørneTelefonen mere end 50.000 samtaler med børn og unge, der fik hjælp til alt fra kærestesorger til vold og overgreb. BørneTelefonen er åben hver dag året rundt på telefon 116 111. Har du spørgsmål til, hvordan du bedst muligt kan hjælpe et barn, der selvskader, kan du kontakte ForældreTelefonen på tlf. 35 55 55 57.

2019-03-21T12:13:57+00:00Mobning, Udvalgte B|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.