FLERE LEVER MED SENFØLGER EFTER KRÆFT

Ny undersøgelse viser, at sukkersyge samt sygdomme i testikler eller æggestokke er de hyppigste senfølger efter kræft i ungdommen.

NY APP SKAL SAMLE NETVÆRK OMKRING KRÆFTPATIENTER
Hverdagen bliver ofte sat på stand-by, og overskuddet til praktiske gøremål forsvinder, når man får kræft. Heldigvis har mange en omgangskreds, der gerne vil hjælpe, men som kan have svært ved at vide, hvad de konkret kan gøre. Derfor lancerer Kræftens Bekæmpelse den gratis app ’Sammenholdet’ til smartphones. Med ’Sammenholdet’ kan kræftpatienten og de nærmeste pårørende oprette et lukket netværk, som de kan invitere udvalgte venner, familiemedlemmer og bekendte med i som hjælpere. I netværket kan man oprette forskellige typer af opgaver og informere om status på sygdomsforløbet. Det kan eksempelvis være hjælp til at aflaste med praktiske gøremål såsom madlavning, husarbejde og børnepasning.
’Sammenholdet’ kan downloades gratis i App Store eller Google Play.

NY UNDERSØGELSE KORTLÆGGER SENFØLGER
Kræftbehandlingen bliver hele tiden bedre, og flere overlever sygdommen.
Derfor er det vigtigt også at have fokus på livet efter kræft. I en ny undersøgelse har forskere i Kræftens Bekæmpelse derfor fulgt kræftpatienter, der fik deres kræftdiagnose, mens de var mellem 15 og 39 år gamle og undersøgt deres risiko for senere i livet at få senfølger i form af sygdomme i hormonsystemet.
Undersøgelsen viser, at sukkersyge og andre stofskiftesygdomme som sygdom i skjoldbruskkirtlen samt sygdomme i testikler eller æggestokke er de hyppigste senfølger efter kræft i ungdommen. Risikoen afhænger af den oprindelige kræftsygdom – og dermed behandling. ”Jo mere vi ved om, hvilke sygdomme kræftoverleverne risikerer at få, jo bedre kan vi være opmærksomme på symptomer og sætte tidligt ind med behandling,” siger læge Mette Vestergaard Jensen, som har stået i spidsen for den nye forskning.

NÅR FAGFOLK SAMARBEJDER, GAVNER DET PATIENTERNE
Det nationale samarbejde er i fokus i fem nye nationale forskningscentre, som Kræftens Bekæmpelse har etableret med penge fra Knæk Cancer-indsamlingerne.
Forskningscentrene skal drive kræftforskning og -behandling fremad til gavn for kræftpatienterne. Hele tre af de nye nationale forskningscentre har fokus på senfølger efter kræft, som er et stort og stigende problem. Senfølgerne kan være mange og forskelligartede, og det afspejler sig i de tre nye senfølgecentre, der har fokus på henholdsvis senfølger efter brystkræft, senfølger efter kræft i bækkenorganerne og senfølger på tværs af kræftdiagnoser.
Centrene ligger på henholdsvis Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet. De to øvrige nationale forskningscentre har fokus på strålebehandling og immunterapi. Forskningscentrene hører under Danish Comprehensive Cancer Centre (DCCC), der er en af de største faglige satsninger inden for kræftforskning i Danmark nogensinde. DCCC understøtter, at kræftlæger og forskere på tværs af landsdele og institutioner deler ny viden og nye behandlingsmetoder hurtigere og mere systematisk – alt sammen for at bidrage til en bedre kræftbehandling i Danmark.

SKOLEN KAN AFGØRE, OM ELEVERNE RYGER
For nogle unge er skolen rammen om en kultur, der fremmer og fastholder rygning.
Det viser en netop offentliggjort undersøgelse fra partnerskabet Røgfri Fremtid, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag. Undersøgelsen viser, at blandt de 14-19-årige, der ryger dagligt, røg næsten én ud af fem for første gang i skoletiden. Tre ud af fem bliver fristet til at ryge, når de er i skole. Grundskoler og gymnasier er allerede røgfri på matriklen, men anbefalingen er at gøre hele skoledagen røgfri på alle skoler og ungdomsuddannelser. Både på matriklen og uden for skolens område.
I Norge, hvor skoletiden er røgfri på både grundskoler og ungdomsuddannelser, ryger kun tre procent af de 16-24-årige. I Danmark er andelen af rygere i samme aldersgruppe fem gange så høj. I Danmark har fem kommuner besluttet at indføre røgfri skoletid på alle folkeskoler, og flere skoler har på eget initiativ gjort skoletiden røgfri.
Senest er flere ungdomsuddannelser og produktionsskoler fulgt efter.

2018-11-08T14:40:03+00:00Kræftens bekæmpelse, November 2018|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.