Fællesskaber har central betydning

/, Udvalgte A/Fællesskaber har central betydning

Fællesskaber har central betydning

Sundhed+ sætter i oktober måned fokus på fællesskabernes betydning for vores sundhed. En investering i fællesskaber forlænger livet.

TEKST: JAKOB THOMAS

Fællesskaber og den direkte kontakt med andre mennesker er afgørende for, om vi har det godt. Vi har brug for at opleve noget sammen med andre, og at vi er en del af noget. ”Men det er ikke ligegyldigt, hvilke typer af social kontakt eller former for fællesskaber vi indgår i”, siger erhvervspsykolog Mette Thingstrup.

”Fællesskabet skal rumme mulighed for spejling, for at den positive effekt kan opstå. Det betyder også, at de gode relationer og fællesskaber kræver, at vi investerer i dem. Vi skal med andre ord bruge tid på at opleve noget og være sammen med andre, for at fællesskabsfølelsen kan opstå”, påpeger Mette Thingstrup.

Taler man derfor om betydningen af fællesskaber, vil man uvægerligt også komme ind på community psykologi. En psykologisk og terapeutisk form, som sætter fællesskabet i centrum for behandlingen af den enkelte person. En af de centrale personer i denne sammenhæng er professor Peter Berliner, Aarhus Universitet, afdeling for community psykologi, der blandt andet har brugt metoden med stor succes i Grønland.

”Vi har brugt fællesskabet til at hjælpe en gruppe unge mænd, der havde problemer med at finde en socialt accepteret position”, fortæller professoren og tilføjer: ”Antallet af de unges voldsudøvelser, mis- brug og selvmord faldt markant efter, at vi satte dem sammen i fællesskaber, hvor de skulle lave noget sammen, som de interesserede sig for.”

Peter Berliner var en af de første danskere, som satte fokus på fællesskabets betydning. Tilbage i 2004 udgav han den første større bog om community psykologi. I bogen ’Fællesskaber – en antologi om community psykologi’ bliver der også sat fokus på nogle af de første etablerede selvhjælpsgrupper i Danmark. Siden er der kommet mange nye selvhjælpsgrupper til.”Fællesskabet og evnen til at dele sine oplevelser med andre har vist sig at være en forudsætning for en sund og aktiv livsførelse”, siger Peter Berliner og bakkes op i dette synspunkt af blandt andet sundhedsplejen i flere byer.

Inden for de seneste år har man etableret selvhjælpsgrupper for kvinder med fødselsdepressioner. Fællesskabet mellem kvinderne med fødselsdepression er kun et eksempel på, hvordan psykologer, læger, socialrådgivere, sundhedsplejersker og andre faggrupper i dag bruger tilrettelagte møder mellem mennesker til at hjælpe borgerne videre. Grupper for vordende forældre, der mødes til fødsels- og forældreforberedelse, er et andet eksempel. Og sorggrupper et tredje.

KRAV OM ÅBENHED

Maj-Britt Guldin, der er psykolog og forsker i sorg ved Aarhus Universitet fortæller, at fællesskab selvfølgelig ikke kan hindre, at man kommer ud for noget svært, men at det kan lindre og hjælpe den ramte til at komme hurtigere på fode igen. Torben Bechmann, der er lektor i social-psykologi på København Universitet oplyser, at moderne fællesskaber mere handler om netværk end om tætte venskaber med følelser.

Dermed adskiller de sig fra tidligere tiders venskaber, som var tæt forbundet med familie, skolekammerater og den person, som man var gift med hele livet. ”Især unge mennesker har rigtig mange kontakter, især som sociale medier. De har generelt også mere kortvarige kontakter end tætte venskaber”, siger Torben Bechmann, som konkluderer, at mange kun er med i et fællesskab, så længe de selv får noget ud af det.

”Man skal derfor være attraktiv og have noget at byde på, når man indgår i et fællesskab både på arbejdet og i parforholdet”, siger Torben Bechmann. Konsekvensen er, at en ud af 20 danskere føler sig ensomme. ”Det gælder især mennesker, som er handicappede, syge, arbejdsløse eller flygtninge, og som oplever, at det er svært at blive en del af et fællesskab. Det er bekymrende, da det er helt tydeligt, at gode fællesskaber har større indvirkning på levetid end kendte faktorer, som frisk luft og motion”.

Professor i psykologi Svend Brinkmann gør det klart, at gode fællesskaber både viser medlemmernes interesse for hinandens ve og vel og en lyst til at inddrage nye medlemmer. Dette gælder uanset, om det er i familien eller i forbindelse med en strikkeklub.

OM EKSPERTERNE

  • Mette Thingstrup, Erhvervspsykolog
  • Peter Berliner, Professor i psykologi
  • Maj-Britt Guldin, Psykolog og forsker
  • Torben Bechmann, Lektor i psykologi
  • Svend Brinkmann, Professor i psykologi
2019-10-02T19:52:35+00:00Psykologi, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.