Fælles sport forlænger livet

//Fælles sport forlænger livet

Fælles sport forlænger livet

Tennisspillere lever i gennemsnit 9,7 år længere end personer, som ikke dyrker sport og 6 år længere end personer, som dyrker sport alene og uden sociale fællesskaber. Desuden har fællesskab betydning for levealderen, uanset om man dyrker sport.

Dansk, engelsk og amerikansk forskning viser nu entydigt, at personer som dyrker ketchersport og sport i sociale fællesskaber i gennemsnit lever længere end resten af befolkningen. Undersøgelsen over sundhed og livsstil er foretaget under ledelse af Saint Lukes Health Center i Kansas City. Her har en gruppe forskere stået for indsamlingen af forskningsresultaterne og offentliggjort dem i DailyMails sundhedstillæg Health den 2. oktober i år. Resultatet af undersøgelsen kommer efter, at Temaet i Sundhed+ i oktober netop var fællesskab.

Gennem flere artikler og interviews med både danske og internationale forskere blev det slået fast, at fællesskab har en afgørende betydning for sundhed, livskvalitet og længden af livet. Af undersøgelsen fra Saint Lukes Health Center fremgår det, at social sport kan tilføje næsten 10 år ekstra til livet. Andre sociale fællesskaber har dog også betydning for længden på livet, fremgår det af engelsk forskning, selvom intet tilsyneladende matcher ketchersporten. En gennemsnits tennisspiller lever således 9,7 år længere og en badmintonspiller 6,2 år længere end personer, som ikke dyrker sport.
Cykling, jogging og svømning har en mindre effekt ifølge undersøgelserne. Cyklister lever ifølge undersøgelserne i gennemsnit 3,7 år længere, svømmere 3,4 år og joggere 3,2 år. Helt overordnet er det, at personer der dyrker motion lever længere og at personer, der har fundet sociale sportsgrene, har ekstra fordele.

Forskerne er desuden enige om, at en øget hjertefrekvens gennem motion er vigtig for lang levetid. I den danske del af forskningen indgår 8.577 personer, som alle har været med i Østerbroprojektet – som begyndte i 1975 med voksne mellem 20 og 93 år. VÆR SOCIAL ”Det har tilsyneladende en enestående psykologisk og fysiologisk effekt, når det kræver en partner eller et hold at dyrke motion”, siger professor James O’Keefe, der står bag undersøgelsen. James O’Keefe mangler videnskabeligt belæg for, hvorfor netop tennisspillere gennemsnitligt lever længere end andre.
”Vi ved det ikke. Og vi kan gætte på alt fra, at tennisspillere generelt lever sundere end andre til alt muligt andet. Det er dog helt givet, at sociale fællesskaber yder stressbegrænsning, og at fællesskabet med andre mennesker er mindst lige så vigtigt som hjertefrekvens og gener”, påpeger professoren. Han opfordrer derfor alle, der cykler eller løber, til at overveje at finde en partner eller en gruppe at gøre det med for at øge de langsigtede helbredseffekter. Det er ikke kun Saint Lukes Health Center og James O’Keefe, der gør opmærksom på fællesskabets betydning for længden af livet og livskvaliteten.

Engelske undersøgelser dokumenterer det samme. Selv for personer, der ikke dyrker motion, har fællesskabet betydning for sundheden. Tidsskriftet BMJ Open har netop offentliggjort resultatet af en undersøgelse, hvor man har fulgt 424 mænd og kvinder de første seks år efter, at de blev pensionerede. Af forskningen fremgår det, at des flere sociale grupper pensionisterne tilhørte, des lavere var deres risiko for en tidlig død. Personer der sluttede sig til nye klubber, var endnu mindre tilbøjelige til at dø tidligt. Fælles for den danske, den amerikanske og engelske forskning er, at fællesskaber forlænger livet, og at social isolation har en dybtgående indflydelse på sundheden – især forøgelse af risikoen for demens, depression og kognitiv tilbagegang.

2018-11-19T00:03:19+00:00FÆLLESSKAB|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.