Et liv med gigt

/, Udvalgte A/Et liv med gigt

Et liv med gigt

Gitte Hesselvig var en mere end almindeligt aktiv ung kvinde. Hun var vild med at spille håndbold, løbe og dyrke gymnastik. Kroppen var hendes ven – stærk og i topform. Da Gitte var 26 år, blev hun mor til ønskebarnet, Jeanette. Alt var godt – og så alligevel…

TEKST: LISBETH NANNESTED JØRGENSEN, GIGTFORENINGEN

”Det begyndte nogle måneder efter fødslen. Jeg opdagede det, da jeg sad og ammede min lille datter. Det gjorde ondt i armene og jeg kunne ikke strække dem. Først troede jeg, at det bare var spændinger, men smerterne forsvandt ikke,” fortæller Gitte, som i dag er 57 år. Gitte gik til sin læge, som straks henviste hende til Kong Christian X’s Gigthospital i Gråsten. ”Det er jo mere end 30 år siden, og dengang var behandlingsmulighederne slet ikke så gode som i dag. Så det var en hård omgang at træde ind i venteværelset. Her sad både unge og ældre mennesker, og man kunne tydeligt se på dem, at de havde gigt. Krogede fingre. Specialsyede sko. Nogle af dem sad i kørestol. Jeg tænkte: Er det sådan, jeg skal ende?”

NYBAGT MOR

Gittes diagnose lød: leddegigt. En inflammatorisk sygdom, som opstår, fordi immunsystemet i stedet for at passe sit arbejde med at bekæmpe infektioner og virusser også begynder at angribe kroppens raske celler. Der opstår betændelse omkring et eller flere led, som typisk hæver og gør ondt. Og hvis gigtbetændelsen ikke behandles, æder den efterhånden knoglerne op. I modsætning til, hvad mange tror, rammer leddegigt ganske ofte yngre mennesker. Kvinder, der lige har født, er af ukendte årsager særligt udsatte.

”Beskeden om, at jeg havde fået en kronisk gigtsygdom, var en bitter pille at sluge,” husker Gitte. ”Det var hårdt ikke at kunne mange af de ting, som hører med, når man er nybagt mor. Skifte ble. Bade min datter. Lege med hende på gulvet. Løfte hende op af sengen. Jeg var også ked af læger- nes besked om, at jeg nok ikke skulle regne med at få flere børn. Jeg følte virkelig, det var uretfærdigt. Men der var også mange glæder. Jeg havde jo heldigvis fået en sund og skøn lille pige. Og jeg havde – og har – en dejlig mand, som altid har bakket mig op og taget sin tørn, når gigten gjorde knuder.”

DET ALTERNATIVE MARKED

Gitte kom i behandling, men den virkede ikke rigtigt, og hun var bekymret for bivirkningerne. Så efter et par år holdt hun op med at tage sin medicin. I stedet opsøgte hun forskellige alternative behandlere, og selvom hun godt kunne mærke, at gigten stadig arbejdede i kroppen, var det ikke værre, end at hun kunne holde det ud.

”Jeg prøvede forskellige kosttilskud, kinesiologi, elektrisk terapi – alt muligt. Noget af det kostede en bondegård. Sommetider syntes jeg, det hjalp en tid, men ingen af delene var nogen mirakelkur,” fortæller hun.

I 2000 ændrede sygdommen karakter. ”Det havde ulmet i nogen tid, men så en aften var den pludselig helt gal. Jeg fik frygtelige smerter, kunne ikke være nogen steder. Vi kørte på skadestuen, og jeg blev indlagt på Haderslev Sygehus, og der gik nogle dage med at få smerterne under kontrol. Derefter blev jeg henvist til Kong Christian X’s Gigthospital, hvor jeg kom i behandling med det samme.”

SLIPPER ALDRIG

Medicinen slog ledbetændelsen ned, og Gitte har været i effektiv behandling lige siden. Medicinen betyder, at hun har været i stand til at passe sit arbejde i forskellige tøjbutikker, og for 15 år siden blev hun tilbudt at blive medejer af en stor tøjforretning i Haderslev. Her arbejder hun i dag som daglig leder på fuld tid – godt og vel.

”Jeg har ingen sygedage på grund af gigten, men jeg har jo fået nogle skader i mine led, som jeg aldrig slipper af med,” fortæller hun. ”Mine håndled og mine skuldre er helt stive, og jeg kan ikke strække mine arme. Men man lærer at tackle det – og mine søde medarbejdere siger aldrig nej, hvis jeg har brug for hjælp til at løfte eller gøre andre af de ting, som jeg har svært ved. Jeg har smerter hver dag, men det vænner man sig til. I de perioder, hvor gigten er aktiv, har jeg rigtig ondt og er nødt til at spise noget smertestillende. Og … jeg kan jo ikke lade være med at tænke på, at jeg nok kunne have undgået mange af skavankerne, hvis jeg ikke var hoppet af medicinen dengang for snart 30 år siden.”

EN DEJLIG DAG

For nyligt blev Gittes datter, Jeanette, gift. En dag, som Gitte længe havde set frem til. Hun kan i det hele taget godt lide at feste og være sammen med andre mennesker – og når ens eneste datter inviterer til bryllup, er det unægtelig noget helt særligt.

”Jeg havde selvfølgelig glædet mig helt vildt. Og jeg elsker at danse. Så jeg tog noget smertestillende på forhånd og gav den fuld gas på dansegulvet – i høje hæle og det hele. Så kan det godt være, man er lidt mør dagen derpå. Jeg kunne især godt mærke i skudrene, at jeg havde båret ret meget rundt på mit yngste barnebarn, Walther, på 10 uger. Men det tager jeg gerne med. Det er jo sådan en dag, der aldrig kommer igen!”

Gitte Hesselvig blev i en ung alder ramt af gigt, men ved hjælp af medicin, kan hun i dag arbejde i sin egen tøjforretning og deltage aktivt i familielivet.

2019-10-03T11:46:31+00:00Tæt på, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.