Effektiv behandling af psoriasis

/, Udvalgte A/Effektiv behandling af psoriasis

Effektiv behandling af psoriasis

Omkring 7.500 mennesker med svær psoriasis går uden behandling. Det sætter en ny kampagne fra psoriasisforeningen fokus på.

TEKST: PUK HOLM HANSEN, PSORIASISFORENINGEN

Alt for mange psoriasispatienter opgiver at finde en effektiv behandling og for nogle er konsekvenserne nedsat livskvalitet og følgesyg- domme som hjertekarsygdomme og depression. Den kroniske sygdom er mest kendt for røde, skællende plamager på huden. Men følgesygdommene stikker dybere end hudens overflade. Det er problematisk, at så mange går uden behandling. For det kan have alvorlige konsekvenser for den ramte, forklarer hudlæge og specialist i psoriasis, Kristian Kofoed.

”Det er vigtigt at søge behandling, fordi psoriasis for mange kan betyde, at man ikke får det optimale ud af livet. Psoriasis kan give forringet livs- kvalitet på grund af gener fra skæl, kløe, svie og smerte, men specielt på grund af den psykiske belastning og flovhed, sygdommen kan medføre,” fastslår han.

”Hvis man er ramt af psoriasis i sværere grad, så har man desuden større risiko for at udvikle følgesygdomme som hjertekarsygdom og depression.” Det er ekstra vigtigt at leve sundt, når man har en kronisk sygdom som psoriasis, hvilket forskningen har fået større forståelse for de seneste 10 år. Der er blandt andet påvist en sammenhæng mellem psoriasis og hjerte-karsygdom. Det positive er, at forsk- ningen også indikerer, at en sund livsstil kan føre til en bedre sygdomskontrol, fortæller Kristian Kofoed:

”Man kan selv forebygge følgesygdomme ved at følge de almene sundhedsråd og holde styr på risikofaktorer som kost, rygning, alkohol og motion. De såkaldte KRAM-faktorer. Derudover viser de seneste studier, at det for overvægtige kan have en gavnlig effekt på huden at tabe sig.” Kristian Kofoed understreger, at man som psoriasispatient ikke skal gå rundt og være bange for at udvikle følgesygdomme. Men det er godt at være bevidst om risikoen. En nylig rundspørge fra Psoriasisforeningen viser nemlig, at 40 procent af de adspurgte har ringe eller ingen viden om følgesygdomme og 68 procent har aldrig hørt lægen nævne risikoen.

GIK NED MED DEPRESSION

Depression er også en udbredt følgesygdom blandt psoriasispatienter. Det er Søren Rasmussen et eksempel på. Han gik i flere år uden behandling for sin psoriasis og havde helt opgivet håbet om at finde en effektiv behandling. Da han havde det værst, var 70 procent af kroppen dækket af betændte, blødende psoriasisplamager. ”I den sværeste tid var det, som om jeg forsvandt fra verdenskortet: Mine børns far og min kones partner var væk. Jeg mistede simpelthen mig selv. I en lang periode havde jeg det enormt dårligt fysisk, men også psykisk. Jo længere tid der gik, desto værre fik jeg det,” fortæller Søren Rasmussen.

Han er dog langt fra alene. Omkring hver anden med svær psoriasis rammes faktisk af depression. Heldigvis skubbede Søren Rasmussens partner på for, at han skulle gå til lægen igen og søge mere viden om sin sygdom og behandlingsmulighederne. Efter nogle måneder lykkedes det så at finde en behandling, der gav ham livet til- bage. I dag kan man knapt nok øjne en skællende plet, til gengæld er smilet til at få øje på.

HVORDAN MAN KOMMER I BEHANDLING

Et godt samarbejde mellem patient og læge er afgørende for at få et effektivt behandlingsforløb. Kristian Kofoed erkender imidlertid, at det kan være en udfordring at få det rette forløb. Han fremhæver derfor nogle centrale pointer.

”For det første må man aldrig give op. Hvis man har gjort det, så er første skridt at kontakte lægen igen. Føler man ikke, at man kommer videre i behandlingsforløbet, så er det vigtigt at konfrontere lægen og fortælle det. Derudover er det afgørende at være ærlig og specifik omkring, hvordan man har det og hvordan det faktisk går med behandlingen.”

”Man skal også være meget klar i sin formulering om, hvad man forventer af konsultationen og af sin behandling. Det er afgørende at sætte konkrete mål for, hvad man ønsker at opnå med sin læge og være eksplicit omkring dem. Det kan være, at man gerne vil kunne gå på stranden eller i svømmehallen uden at være flov eller kunne tage på en bar i korte ær- mer. På den måde kan man holde sin egen situation og sin læge op på, at man faktisk når de mål, man i fællesskab har sat sig for,” siger hudlægen og fastslår, at en sidste løsning kan være at søge en anden læge.

LÆR AT STILLE KRAV

Søren Rasmussen kender oplevelsen af at være gået i stå i behandlingsforløbet. Han havde givet op, men er i dag velbehandlet og lever et godt og aktivt liv. Han har derfor et vigtigt råd til de psoriasispatienter, som oplever, at de har gjort alt og talt med flere læger uden at være kommet tættere på den rette behandling. ”Du kan søge viden og hjælp til at stille de rigtige krav og spørgsmål og kræve din ret som patient. For eksempel ved at række ud til andre patienter, der er velbehandlede og at udveksle erfaringer. For du har ret til en god behandling og til at blive velbehandlet.

 

DEN NY KAMPAGNE

Det kan virke uoverskueligt at få overblik over behandlingsmuligheder og rettigheder som patient. For mange psoriasispatienter kan det altså være en forhindring på vejen til at komme i god behandling. Derfor sætter Psoriasisforeningens nye kampagne fokus på, at man aldrig må give op. Hvert eneste år kommer der nemlig nye behandlinger og der findes en behandling til alle. Gennem en hjemmeside med materialer som videoer, patienthistorier og en gratis folder giver kampagnen overblik over behandlingsmuligheder og behandlingssystemet, gode råd til samtalen med lægen, be- handlingsmål og meget mere.

Her kan du også få hele Søren Rasmussens historie og høre om hans vej til effektiv behandling. Se mere på www.psoriasis.dk/find-din-vej

DE FIRE RÅD LYDER ALTSÅ

  1. Stil krav til din behandling og din læge
  2. Sæt konkrete mål for din behandling sammen med lægen
  3. Tag ansvar, skriv spørgsmål ned og fortæl lægen om det, der ikke kan ses med det blotte øje
  4. Giv ikke op. Der er mange behandlinger, også nogle der passer til dig og dit liv

Find flere gode råd på ovennævnte hjemmeside.

 

Fakta om psoriasis

  • Omkring 165.000 danskere lider af psoriasis. Næsten 3 procent af befolkningen får psoriasis.
  • Den viser sig på huden i form af røde områder eller pletter og udslættet medfører skæl, kløe, svie, smerter og lignende fysiske gener.
  • Hver anden med psoriasis får en eller flere følgesygdomme, for eksempel diabetes eller hjertekarsygdom. Utilstrækkelig behandling øger risikoen for følgesygdomme.
  • Op imod 42 procent af alle med psoriasis udvikler desuden den særlige gigtform psoriasisgigt.
  • Personer med svær, ubehandlet psoriasis lever mellem 5 og 10 år kortere end den øvrige befolkning.
  • Psoriasis kan også være hårdt for psyken. Depression, angst, lavt selvværd og social fobi er nogle af de negative psykologiske aspekter, der kan være forbundet med psoriasis.

Kilde: Psoriasisforeningen, www.psoriasis.dk

 

Mere om psoriasis

Psoriasis er en kronisk sygdom og skal derfor behandles hele livet. Psoriasis inddeles i tre sværhedsgrader. Behandlingstilbud følger en trinmodel. Man starter typisk nederst på trappen med lokalbehandling og bevger sig opad i dialog med lægen, indtil man finder en behandling, der virker. Der er en stor udvikling i psoriasisbehandling og der kommer løbende nye behandlingsmuligheder.

 

2019-05-06T18:10:52+00:00Din krop, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.