DIT KROPSSPROG OG DINE FØLELSER

/, Øvelser/DIT KROPSSPROG OG DINE FØLELSER

DIT KROPSSPROG OG DINE FØLELSER

Kan du styre dine følelser og tanker ved hjælp af dit kropssprog? Læs hvad forskningen siger og prøv selv.

TEKST: JAKOB THOMAS

I 2012 præsenterede lektor ved Harvard Business School, Amy Cuddy, sine teorier om ”power posing”. Hendes tale på TED Talk er blevet set mere end 70 millioner gange, blandt andet på YouTube.

”Vi ved, at vores tanker kan ændre vores kropssprog. Men er det også muligt, at vores kropssprog kan ændre vores tanker?” spurgte hun på sin TED Talk. I samme tale kom hun med sit svar på spørgsmålet. ”Vores nonverbale kommunikation styrer, hvordan vi tænker og føler om os selv.” “Når vi tænker på nonverbal kommunikation, så tænker vi på, hvordan vi ser andre og de ser os. Men vi glemmer, at vi også selv bliver påvirket af vores nonverbale kommunikation. Vores tanker, følelser og fysiologi bliver påvirket af vores egen nonverbale kommunikation.”

Hun forklarede således, at du kan bruge dit kropssprog til at styre dine tanker og følelser. ”Du kan bruge det, når du er i en situation, hvor du bliver evalueret,” sagde hun og nævnte jobsamtalen eller eksamen som oplagte situationer. Det er situationer, hvor man kan blive nervøs og underpræstere.

“Før du træder ind til den næste stressende evaluerings-situation, så prøv at gøre det i to minutter. Gør din hjerne klar til at præstere det bedste i den situation. Få dit testosteronniveau op og dit kortisol-niveau ned.” ”Det handler om at brede sig, gøre sig selv stor, strække sig ud,” fortalte hun og viste fotos med Usain Bolts karakteristiske kropssprog.

Hvis man gjorde sådan med kroppen, så ville man automatisk komme til at føle sig mere selvsikker og samtidig udstråle, at man havde styr på tingene. ”Man skal bruge sin krop, finde et sted for sig selv og to minutter. Det kan gøre en afgørende forskel i ens liv,” fastslog forskeren fra Harvard.

KRITIK

Siden denne TED Talk i 2012 er Amy Cuddy blevet mødt med hård kritik. I 2018 offentliggjorde businessmagasinet, Forbes.com, en gennemgang af den kritik, som forskeren og konceptet ”power posing” er blevet mødt med. Ph.d. i psykologi, Kim Elsesser, var forfatter på artiklen på Forbes.com. Foruden sin ph.d. fra University of California har hun skrevet bogen ”Sex and the Office” om modstand, der møder kvinder på arbejdsmarkedet.

”I 2012 var power posing det helt store fænomen. Uanset om man skulle til jobsamtale, holde tale eller var sportsudøver, så satte man et par minutter af til sin superhelte-stilling for at styrke sin powerfølelse.”

”Cuddys budskab var enkelt. Hun pegede på, at vores kropssprog styrer, hvordan vi tænker og føler om os selv og at vi således kan bruge vores kropssprog til at føle os stærkere.” ”Det er vigtigt at forstå, at Cuddys forskning havde to centrale pointer,” fastslår artiklen på Forbes.com.

Den ene pointe gik på, at når man har et ”åbent” kropssprog, så føler man sig stærkere, end når man har et ”lukket” kropssprog. Den andet gik på, at power posing ændrer kroppens kemi. Med hensyn til kroppens kemi, så var pointen, at et ”åbent” kropssprog øger testosteron-niveauet og sænker kortisol-niveauet. De hormonelle ændringer bidrog ifølge Amy Cuddy til, at man følte sig stærkere. Så ændrede alting sig, da Amy Cuddys forskning blev angrebet, fortæller artiklen.

Andre forskere udførte forsøg med power posing, men deres studier kom frem til, at power posing ikke havde nogen effekt. ”Selvom forskere ofte bliver kritiseret for deres arbejde, så virkede kritikken mod power posing mere aggressiv end normalt,” bemærker Kim Elsesser.

Men ifølge Kim Elsesser så lykkedes det i 2018 Amy Cuddy at svare igen på kritikken. Amy Cuddy præsenterede sit forsvar i tidsskriftet Psychological Science i marts 2018. Bortset fra artiklen på Forbes.com er det bemærkelsesværdigt, hvor forsvindende lidt Amy Cuddys forsvar er blevet omtalt.

Amy Cuddys videnskabelige artikel analyserede mere end 55 studier og demonstrerede, at et åbent kropssprog gav en øget oplevelse af styrke i forhold til et lukket kropssprog. Til gengæld så lykkedes det ikke den videnskabelige artikel at overbevise om, at power posing kan ændre hormonerne.

”Effekten af power posing på hormonerne er stadigvæk tvivlsomt og der findes ikke resultater, som kan fastslå, at power posing har nogen reel effekt på vores hormoner,” bemærker Kim Elsesser. I samme artikel spekulerer Kim Elsesser i, hvorfor Amy Cuddys på- stande om power posing er blevet kritiseret så kraftigt.

”Ingen kan med sikkerhed sige, hvorfor angrebene på Cuddys arbejde har været særligt voldsomme. Jeg har dog to teorier.” “Den første handler om, at hun er en succesrig kvinde. Der er en om- fattende mængde af forskning, som peger på, at man ikke synes om ambitiøse, succesrige kvinder. Ikke alene var Cuddy selv succesrig og stærk, men målet med hendes forskning var at give styrke til andre kvinder og minoriteter. Hvis folk ikke synes godt om stærke kvinder, så kan man forestille sig, hvad holdningen er til en stærk kvinde, der forsøger at hjælpe andre kvinder med at blive stærkere.”

”Den anden årsag til den hårde kritik er, at forskere ikke bryder sig om forskning, som folk uden for elfenbenstårnet kan forstå og bruge i deres hverdag. Mediernes opmærksomhed er OK, men kun hvis forsker- ne ikke selv opsøger opmærksomheden.

Cuddy oversatte sin forskning, så den var simpel og forståelig for masserne. Medierne elskede det og den generelle offentlighed elskede det, men hendes kritikere så det som endnu en fejl.”

HELT NYT

Den 1. oktober 2019 blev det endelige søm dog slået i kisten. Det skete i en videnskabelig artikel skrevet af Marcus Credé, som er lektor i psykologi ved Iowa State University. Marcus Credé gennemgik Amy Cuddys oprindelige studie, alle efterfølgende studier om power posing samt Amy Cuddys forsvar fra 2018.

”Nærmest alle studierne var dårligt designet og de sammenlignede ikke power posing med almindelig kropsholdning,” opsummeres det på Science Daily. I stedet sammenlignede de power posing med et lukket kropssprog, der får folk i dårligt humør.

Marcus Credés påstand er derfor, at power posing er uden effekt – og at den effekt, som Amy Cuddy tillægger power posing, i virkeligheden skyldes, at hun har sammenlignet med en negativ kropsholdning, som får folk i dårligt humør. ”Det er utroligt, at massevis af forskere har arbejdet med power posing og at de aldrig har identificeret problemet,” mener Marcus Credé.

Han mener således, at hvis forskerne havde sammenliget power posing med en normal kropsholdning, så havde power posing aldrig vist nogen effekt. Den eneste konklusion, der kan drages fra den eksisterende litteratur er, at negativt kropssprog bør undgås, forklarer han. Marcus Credés artikel findes i tidsskriftet Meta-Psychology og studiets centrale pointer kan læses på Science Daily.

2019-11-18T21:01:48+00:00Udvalgte A, Øvelser|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.