”Der findes ikke noget quickfix – sundhed er hårdt arbejde”

/, Udvalgte B/”Der findes ikke noget quickfix – sundhed er hårdt arbejde”

”Der findes ikke noget quickfix – sundhed er hårdt arbejde”

 Maria Lucia Heiberg Rosenberg og Julie Steincke spiller lige nu over for hinanden i den hæsblæsende forestilling Chi- cago på Det Ny Teater, hvor der er fuld knald på både dan- setrin, replikker og sang. Derfor har de to musicalstjerner måttet træne op på hver sin måde for at komme i form.

TEKST MARIA PRÆST FOTO JOHN EHBRECHT

Scenen er sat på Det Ny Teater i København. Vi er i 1920’ernes Chicago, der emmer af korruption, begær og ikke mindst mord. Det ser legende let, lækkert og elegant ud, når Julie Steincke og Maria Lucia Heiberg Rosenberg springer rundt på scenen i rollerne som dobbelt- mordersken Velma Kelly og korpigen Roxie Hart – men det er langt fra virkeligheden.

”Forestillingen har en rytmisk stilart, der ser let ud, men er noget af det sværeste, fordi det hele skal times – sang, skuespil og dansetrin foregår alt sammen på samme tid. Jeg har altid set på Roxie og tænkt, at det var en min drømmerolle, men den kræver en fysisk stamina og danseerfaring, der rækker langt ud over, hvad jeg tidligere har lavet, så jeg har aldrig turdet tro på det,” forklarer Maria Lucia.

I forestillingen dræber Roxie Hart sin elsker og må i kvindefængslet konkurrere med Velma Kelly om pressens gunst i håbet om at blive frikendt. ”Først hader de hinanden, men så finder de ud af, at de alligevel er bedst sammen, og hele historien er bygget op omkring en hel masse bang-bang teater med masser af lys og overspil,” forklarer hun og Julie supplerer: ”Ja, det er den overdrevne version – det er dét, der er så fedt. Og så spiller vi to stærke og temperamentsfulde kvinder, hvilket er ret sjældent i teaterverdenen. Det er altid helten, der får prinsessen til sidst, men her kan vi virkelig folde vores dirty sider ud. Kvinder burde også styrke hinanden noget mere i stedet for at bekæmpe hinanden,” fortæller hun og griner.

Julie har i 2008 spillet samme rolle i Chicago på Det Ny Teater, men for Maria Lucia er det noget helt nyt, og det har krævet sin forberedelse.

I skarp træning

Faktisk begyndte Maria Lucia allerede at forberede sig på rollen for halvandet år siden, hvor hun allierede sig med personlig træner Frida Hallqvist og kastede sig ud i et hårdt program med kostplan, pulse barre træning, TRX og styrke- træning.

”Dengang vejede jeg 10 kg mere, end jeg gør i dag, men det vigtigste for mig har været at få bygget nogle muskler op og blive grundstærk. Når du træner og tænker over din kost, så taber du dig også, men det har ikke været drivkraften. Jeg har altid haft nogle komplekser med min krop, hvor jeg har talt ned til mig selv. Det har jeg prøvet at lave om, så jeg kan hvile mere i min egen krop. Ellers ville publikum kunne se det, for rollen som Roxie er både dans og skuespil, så jeg kan ikke gemme mig bag min stemme. Jeg står på scenen i nærmest ingenting. Det er ben, ben, ben – det er vildt grænseoverskridende. Men jeg føler mig glad og stærk, og det er vigtigt, når man kaster sig ud i sådan et projekt her,” forklarer Maria Lucia, der også netop har udgivet en bog sammen med træner Frida Hallqvist, der tager udgangspunkt i den rejse, hun har været igennem.

For Julie har forløbet været et lidt andet. Hun fødte nemlig sin søn Storm i august og havde en kompliceret fødsel, der gjorde det endnu sværere for hende at forberede sig. Men det har hun ikke ladet sig slå ud af.

Jeg står på scenen i nærmest ingenting. Det er ben, ben, ben – det er vildt grænseoverskridende. Men jeg føler mig glad og stærk, og det er vigtigt, når man kaster sig ud i sådan et projekt her,” forklarer Maria Lucia

”Jeg har haft en måned til at få musklerne i gang igen, hvor jeg fløj til England, så mine forældre kunne passe Storm og min søster, der er personlig træner, kunne hjælpe mig. Min grundmuskulatur er nu stærk nok til, at jeg ikke får skader – og det er det vigtigste. Jeg har jo gjort det før, så jeg ved, hvad der kommer. Og så havde vi seks uger inden premieren til at få formen helt på plads,” fortæller hun. Under prøverne på stykket øvede hele holdet fra kl. 10-18 hver eneste dag undtagen søndag. ”Det er ligesom en militærisk bootcamp – men på den fede måde – hvor vi bare kører på igen, igen og igen,” forklarer Julie.

Ud over den fysiske træning har de to skuespillerinder også haft stor fokus på deres kost uden at være fanatiske.

 

Alt med måde

Ingen af dem tror nemlig på quickfixes, men prøver at give deres krop det, den har brug for. ”Jeg vejer stadig et par kilo for meget efter min fødsel, men det må hellere tage lidt længere tid. Det vigtigste er at mærke efter i sig selv – hvad er det bedste for mig? Jeg mistede to liter blod under fødslen, og jeg har ikke rigtig kunnet få min blodprocent op siden, så jeg spiser masser af spinat, kød og nødder. Sundhed handler jo ikke om kilo – det handler om at sige nogle søde ting til sig selv, når man ser sig selv i spejlet. Så skal alt det andet nok følge med,” forklarer Julie, der også lever efter princippet alt med måde.

”Jeg spiser chokolade og jeg drikker vin, men jeg går ikke amok i det – selvom jeg nogle gange har virkelig lyst. Jeg skal være sund og rask til at kunne stå på scenen hver aften i næsten fire måneder.”

Og den betragtning er Maria Lucia enig i. ”Jeg spiser seks gange om dagen, efter jeg har været igennem forløbet med Frida Hallqvist. Kost er jo benzin til kroppen, så jeg ikke går sukkerkold og får de her energidyk i løbet af dagen. I starten synes jeg, det var svært at skulle spise så meget mad, men det er en ret vigtig pointe, for du behøver ikke at sulte dig selv. Tværtimod. Så længe det bare er det rigtige mad, du spiser, og du ikke spiser store måltider hver gang,” fortæller hun.

Chicago havde premiere den 26. januar og frem til maj spiller de i alt 85 forestillinger. Det kræver altså sin kvinde at holde sig i topform til, men også på hjemmefronten må der lides afsavn til familie, venner og kærester. ”Vi kan jo godt lide det, vi laver. Når du i perioder sætter dit familieliv til side, så skal det jo også være fordi, du elsker det, du laver. Jeg gør det, fordi jeg ikke kan lade være. Det er her, mit hjerte er. Det er lysten, der er drivkraften, og når den ikke er der længere, så finder jeg på noget andet. Jeg vil også gerne være mor ligesom Julie, så der bliver fokus jo også flyttet lidt,” fortæller Maria Lucia. ”Ja! Jeg var lige ved at tude, da jeg tog af sted fra Storm, da vi startede op med prøverne. Men jeg har også fundet ud af, at jeg elsker mit job, og nu, hvor prøverne er ovre, har jeg jo fri hele dagen sammen med ham og skal spille forestilling om aftenen, hvor han alligevel sover,” forklarer Julie, der under prøverne har haft sine forældre, moster og venner til at passe hendes seks måneder gamle søn på skift.

Når du i perioder sætter dit familieliv til side, så skal det jo også være fordi, du elsker det, du laver. Jeg gør det, fordi jeg ikke kan lade være. Det er her, mit hjerte er. Det er lysten, der er drivkraften, og når den ikke er der længere, så finder jeg på noget andet

”Jeg tror også, det er en del af ens person. Maria og jeg elsker begge to gamle sort-hvid-film, vi er vilde med Fred Astaire, og vi kan ikke lade være med at spille teater. Det er bare noget, vi skal. Det giver også sådan et adrenalinkick, hvor mere vil have mere. Du er en del af noget positivt, folk er glade når de går i teateret, vi spiller i nuet – det er megafedt. ”Ja!” udbryder Maria Lucia. ”Det dér øjeblik – det er svært at forklare – men der bliver skabt en form for energifelt mellem os på scenen og dem, der ser på. Når du står på scenen, og det hele bare går op i en højere enhed … det er så magisk.”

 

Veninder og konkurrenter

Det er første gang, at de to musicalstjerner står over for hinanden i den samme forestilling, da de altid er blevet castet til de samme roller. ”Vi har kendt hinanden i 10 år og er efterhånden blevet tætte veninder, selvom vi i virkeligheden også er konkurrenter. Du skal jo lære hele livet, og jeg lærer enormt meget af Maria. Hun inspirerer mig helt vildt. Når hun står på scenen, så er hun bare wauw – et kraftværk,” fortæller Julie, og Maria Lucia har det på præcis samme måde.

”Jeg er også vildt inspireret af Julie og de ting, hun kan. Der er en scene i forestillingen, hvor Julie prøver at gøre kur til mig og forsøger at imponere mig med de vildeste dansetrin, mens jeg bare disser hende fuldstændig – men indeni har jeg bare lyst til at huje og klappe, fordi det er så formi- dabelt, dét hun gør.”

Julie sidder lidt og tænker og siger så: ”Ja, men det gælder også om at huske at være sig selv. Jeg kan godt blive blæst bagover af Marias stemme, men så må jeg huske på, at jeg har en anden lyd, og jeg er unik på min måde. Det er dét, vi hver især har, der er vores stjernestøv.” ”Ja,” siger Maria og nikker. ”Det kommer også med alderen, at du hviler mere i dig selv. Nu er jeg 33, og netop den erkendelse af, at jeg er mig, og at det ikke er værdisættende for mig som person, om jeg får den ene rolle eller ej. Det er ret vigtigt.” For Julie har det at blive mor også sat det hele endnu mere i perspektiv.

”Du bliver et andet menneske, når du bliver mor, hvor det vigtigste pludselig ikke længere er den næste audition, men om min søn har det godt. Jeg er ikke mit job, men hvis Storm smiler til mig om morgenen, så har jeg gjort et eller andet rigtigt – eller hvis din kæreste siger, at han elsker dig. Det er det allervigtigste, så på den måde handler sundhed mere om, hvorvidt du kan administrere de forskellige roller, du har i dit eget liv.”

 

MERE OM MARIA LUCIA

 • Født i 1984 Blev landskendt, da hun vandt TV 2-programmet Popstars Showtime i 2003
 • Udgav derefter albummet That’s just me med blandt andet hitsinglen Taking Back my Heart
 • Debuterede professionelt som musicalsangerinde som Belle i Beauty and the Beast på Det Ny Teater i 2005, hvor hun siden har haft hovedroller i Les Misérables, Wicked og Sound of Music, og nu er aktuel i Chicago. Har desuden medvirket i Jordens Søjler og West Side Story på Østre Gasværk Teater, Aladdin på Fredericia Teater og lagt stemme til en del tegnefilm blandt andet disneyfilmen Frost
 • Har netop udgivet sundhedsbogen Træn, spis, lev sammen med Frida Hallqvist
 • Kæreste med svensk sanger og showproducer Albin Ljungqvist

MERE OM JULIE

 • Født i 1976
 • Uddannet fra Italia Conti Academy of Theatre Arts i London
 • Startede sin teaterkarriere i London i Gudinden i 1993 og fik sin debut i Danmark i The Producers på Det Ny Teater i 2005. Hun har siden medvirket i Jekyll & Hide, Billy Elliott og Crazy for You, og nu er aktuel i Chicago.
 • I 2008 blev hun landskendt i Danmark som dommer i DR-programmet Talent
 • Er desuden sanger og sangskriver og hittede i 2005 i Storbritannien med sangen California Soul
 • Single og mor til Storm Alexander på 6 mdr.
2019-02-25T08:20:17+00:00Interview, Udvalgte B|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.