DECEMBER: HYGGENS MÅNED

I kender det sikkert godt: Det rusker og regner udenfor. Der er småkoldt og mørkt. Naturen er gået i dvale og der er ikke mange farver derude til at lyse det hele op. Jo den er god nok. Det er december.

December måned er ikke kun kulde, regn og mørke, men det er heldigvis også måneden, hvor vi hygger og bringer naturen indenfor i vore hjem i form af juletræer, adventskranse, juledekorationer og andet pynt. Og det er også tiden for friske gåture i naturen, hvor man bliver blæst godt igennem. Er vi heldige, kan der komme sne, som giver os lidt ekstra lys og mulighed for leg med børnene udenfor.

DEN FØRSTE VINTERMÅNED December måned er den første vintermåned. Dagene er korte og nætterne lange og solen står lavt på himlen. Men heldigvis vender det, for i december har vi vintersolhverv lige før jul. Her står solen kun på himlen i knap 7 timer. Men i ugerne efter begynder dagene at blive længere igen og vi går så mod lysere tider. Fordi dagene er så korte i december, har vi en tendens til at opholde os mere inden døre og hygge os. Men det er en god idé at sørge for at komme ud i den friske vinterluft og gå, cykle eller løbe en tur i naturen. Så får du både dejlig frisk luft, motion og dagslys i øjnene.
Alt sammen noget der hjælper på vinter-humøret og sundheden.

JULEMÅNEDEN December måned er julemåneden. Hvis du alligevel er ude og blive luftet i skoven, så er det oplagt at samle nogle af naturens mange gratis materialer ind og tage dem med hjem til julepynt. På den her årstid kan man finde masser af kogler, bog, mos, svampe, bær, grene og kviste og andre spændende ting, som kan bruges til juledekorationer og andet julepynt.

VINTEREN ER DVALETID Om vinteren går naturen i dvale. Der er ikke ret meget føde til dyrene og der er koldt. Nogle dyr vælger at gå i vinterhi, andre går i dvale, nogle flyver sydpå og andre igen bliver her og står vinteren igennem. Alt afhængigt af vejret i efteråret, er de fleste af de dyr, der går i hi, godt i gang med deres dybe søvn her i december. F.eks. mange af vores insekter. De har bl.a. glycerol og alkohol i blodet, der virker som frostvæske, hvorfor de kan overleve vinterens frostgrader. Pindsvin, birkemus, hasselmus og flagermus er også gået i hi. De har sænket deres kropstemperatur og ladet åndedrættet falde. Hugorme og frøer er i en form for dvale, hvor de holder sig passive. Grævlinger og egern er ofte vågne og aktive i lune vinterperioder. Men på kolde dage sover de. Så er der de dyr, der er vågne hele vinteren, f.eks. hjorte, ræve og harer. De danner en tyk pels, så de kan udholde kulden og de har tillige mulighed for at søge føde om vinteren. Hjorte og harer gnaver f.eks. bark, eller skraber sig ned til planterødder de kan spise.

LAV SELV JULEPYNT De smukke ting, du indsamler i skoven, kan bruges til et væld af ting. Prøv f.eks. at lave moshjerter, mosstjerner, mosmus og mosjuletræer, ved blot at vikle ståltråd om mosset i den form du ønsker. Eller du kan lave en naturengel eller en ganske almindelig juledekoration med nogle af de mange fund, som du har gjort dig i skoven.

FÅ DET SIDSTE UD AF DIT JULETRÆ Når julen er overstået og du står tilbage med det udtjente juletræ, kan du bruge det til forskellige ting. Har du et surbundsbed, kan du blande grannålene i jorden. Du kan indlevere træet til flisning, hvorved det genbruges. Eller du kan vælge at være kreativ med det gamle juletræ og lave piskeris og knagerækker ud af det. Skær blot træet over under hver grenkrans. Snit nåle og bark af og lav så den ønskede finish.

HJÆLP FUGLENE Selvom en del fugle i december for længst er trukket sydpå, har vi heldigvis stadig mange fugle tilbage, som vi kan kigge på. De lever hovedsageligt af de frø og bær, der stadig kan findes i naturen. Nogle af bærrene er blevet gæret og har derfor et højt indhold af alkohol og fugle, der spiser rigeligt af disse, kan få en gevaldig ‘kæp i øret’. Nogle fugle, f.eks. sjagger og silkehaler, har udviklet en ekstra stor lever, så de kan tåle mosten uden at blive fulde. Mange fugle har det dog svært om vinteren. Der er knaphed på føde og der er få lyse timer til at søge føden i. I kolde vintre dør mange af vores småfugle, idet de har en stor kropsoverflade i forhold til deres vægt, hvilket betyder en stor overflade, der afgiver varme. Vi kan hjælpe dem ved at fodre dem, så de kan danne et godt fedtlag.

LAV SELV FUGLEFODER Prøv at lave dette simple fuglefoder: Smelt en pakke svinefedt og tilsæt blandet vildtfuglefrø. Lad massen køle og stivne lidt. Den kan nu fyldes i den ønskede beholder, f.eks. en flækket kokosnød, en ler-urtepotte eller en åben kogler. Lad det stivne helt og hæng det så ud til fuglene.

HVAD SIGER REGLERNE I statsskovene må du indsamle ting til eget forbrug, hvilket normalt betegnes som en posefuld. Du må samle grene, der ligger på jorden, dog ikke grangrene i områder hvor der klippes pyntegrønt. Du må samle bog, agern, nødder og kogler, der ligger på jorden. Du må desuden plukke bær, blomster, svampe og mos. I privatejede skove gælder andre regler. Læs skiltene ved indgangen til disse.

2018-12-12T13:50:17+00:00December 2018, Naturen kalder|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.