Brevkasse: Husk at leve

/, Udvalgte A/Brevkasse: Husk at leve

Brevkasse: Husk at leve

Vi skal give os tid til det, vi har mest lyst til ellers ryger det ene år med det næste – og pludselig er det forbi. Magasinets familierådgiver fortæller om prioriteringer.

Tekst: Inge Temple

Jeg er en hårdtarbejdende kvinde på 45 år, mor til pseudotvillinger på henholdsvis 10 og 11 samt en efternøler på fem år og gift med en mand, der også har et krævende job. Mit problem er, at jeg spæner rundt 18 timer om dagen for at få tingene til at hænge sammen og at jeg alligevel, når dagen er forbi, har oplevelsen af, at jeg ikke fik nået alting. Med ’tingene’ mener jeg job, børn, huset og det praktiske og mand – ofte i den rækkefølge.

Ikke fordi, jeg sætter mit job over mine børn, men det er nu en gang sådan, at jeg har en karriere, der kræver, at jeg arbejder cirka 45 timer om ugen. Mellem lektier, børnenes fritidsaktiviteter og transport, indkøb, madlavning, rengøring osv. er der ikke meget tid tilbage til samvær med min mand. Kun begrænset tid med veninder. Og nærmest nul tid til mig selv. Den ene uge tager den anden og inden jeg når at blinke, er der gået endnu et år. Selv weekenderne går ofte i et hæsblæsende tempo med familieforpligtelser, invitationer til arrangementer og opsamling på alt det, vi ikke nåede i den uge, der gik.

Det er jo slet ikke sådan, jeg havde forestillet mig vores familieliv skulle være. Efterhånden lever og ånder jeg for ferierne, hvor vi virkelig prioriterer at tage til skønne destinationer, hvor vi kan være sammen og har tid til hinanden. Jeg ved fra mange, jeg kender, at de også har det på samme måde, så jeg er godt klar over, at det ikke bare er mig og min familie, der har det sådan. Spørgsmålet til en million må derfor være: hvordan skaber man et liv med mere balance og tid til nærvær?

Hilsen Den travle mor

Kære Travle Mor,

Tak for dit spørgsmål – det er jo et stort et af slagsen. Du har helt ret, mange mennesker går rundt med lignende udfordringer. Hverdagen går stærkt og det kan til tider virke som om, vi sidder fast i hamsterhjulet uden muligheder for at leve livet på en anden måde. Men der er altid knapper, vi kan skrue på, for at ændre på det vi ønsker. Det kræver, at vi tænker kreativt, at vi træffer valg og at vi er villige til at acceptere konsekvenserne af vores valg.

Kast et blik på jeres prioriteringer og hvad der er vigtigst for jer hver især – for dig, din mand og jeres børn. Det er vigtigt at kende til den enkeltes behov og forventninger, når I sammen skal beslutte, hvad der skal til for at ændre på den travle hverdag. På den måde sikrer I, at jeres valg ikke kun tilgodeser én person, men at der tages hensyn til alle familiens medlemmer. I må kaste et blik på økonomi, materielle goder og livsstilsbehov samt tidsforbrug – altså hvad I vælger at bruge jeres tid på.

Ofte hænger flere af områderne sammen. I kan vælge at tage udgangspunkt i følgende spørgsmål: Hvis økonomi ikke var en begrænsende faktor, hvad ville så være den optimale måde for os at være familie på? Hvilke materielle goder kunne vi sagtens undvære hvis det, vi fik i stedet, opfyldte vores behov? Altså hvad er ’need to have’ og hvad er ’nice to have’. Hvis vi kunne bruge vores tid uden begrænsninger, hvad ville vi så bruge den på?

Med den rigtige formulering kan selv små børn være med til at sætte ord på deres tanker. Det kan være, at I skal tale sammen af flere omgange – ofte sætter spørgsmålene mange tanker i gang, som lige skal bund- fælde sig. I bund og grund handler det jo om at finde ud af, om det liv, som I har bygget op sammen, opfylder jeres behov. Når I har leget i fantasien med jeres svar på spørgsmålene, er det tid til at blive mere konkrete om hvilke valg, I kan træffe og som tilgodeser familiens behov.

Tænk kreativt og pas på ikke at lade jeres ideer begrænse af fastlåste tanker.Er det muligt at gå ned i tid på jobbet og kan I acceptere nedgangen i løn? Er det de lækre feriedestinationer, der er vigtige – eller er det tiden I tilbringer sammen? Kan I fordele opgaverne i hjemmet bedre mellem jer, så alle bidrager lidt?Kan de store børn selv stå for transporten til og fra fritidsaktiviteter, så du kan bruge din tid på noget andet? Kan I spare tid ved for eksempel at købe jer til rengøringshjælp? Eller ved at handle dagligvarer på nettet? Kan I spare tid ved at lave mad til flere dage på en gang ved at lave store portioner? Der er mange muligheder at vælge imellem og for hver familie vil det være forskelligt, hvad der vil gøre den største forskel.

Når I har fundet løsninger, der giver jer mere tid, er det også vigtigt at finde ud af, hvordan I vil bruge tiden sammen i hverdagen. Ved at inddrage alle i hverdagens aktiviteter kan I finde nye måder at være sammen på, for eksempel omkring madlavningen. Husk at afsætte tid til at du og din mand kan få en aften sammen uden børn, for eksempel en gang eller to om måneden – det er en god måde at skabe plads til dybe samtaler om andet end det praktiske.

Det er også vigtigt, at du ikke glemmer at afsætte noget ’mig’ tid. Vi har alle brug for lidt tid, hvor vi kun skal forholde os til os selv. Det samme gælder selvfølgelig for din mand og jeres børn. Overvej at skrue lidt ned for aktivitetsniveauet. I må ikke glemme vigtigheden af at lære at holde mere af hverdagen – der er trods alt flere hverdage end feriedage. Held og lykke til med jagten på mere tid – jeg er sikker på, at I fin- der løsninger der fungerer for netop jeres familie.

Kærlig hilsen, Inge

 

Inge Temple er coach og trivselskonsulent specialiseret i arbejdet med børn, unge og familier. Derudover er hun formand for den frivillige landsforening: ”Ung Uden Mobning”.
Læs mere på www.houseofheroes.dk

2019-03-05T19:20:24+00:00FAMILIEBREVKASSEN, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.