Befrugtning er ikke en selvfølge

//Befrugtning er ikke en selvfølge

Befrugtning er ikke en selvfølge

Godt 40 procent af de danske mænd har nedsat sædkvalitet og 15 procent i en grad så de kun kan blive fædre ved hjælp af fertilitetsbehandling, påpeger overlæge Niels Jørgensen fra Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

TEKST: NILS SJØBERG

Resultaterne stammer fra et omfattende forskningsprojekt mellem 1996 og 2010, hvor sædkvaliteten blev undersøgt hos 4.967 unge danske mænd. Rigshospitalet har desuden i et nyt studie fra 2018 fulgt 137 mænd gennem 15 år. Forskningsstudiet viser, at sædkvaliteten falder over tid hos mænd med i forvejen stærkt nedsat sædkvalitet. Nedsat sædkvalitet er med andre ord et udbredt problem hos danske mænd – og udviklingen ser ud til at fortsætte.

Det kræver meget af en sædcelle at møde ægget for at kunne befrugte det. Sædcellerne skydes ofte afsted med 16 km/t, hvorefter de svømmer ved hjælp af deres hale. De fleste befrugtninger foregår i æggelederen, så sædcellerne skal først svømme fra skeden op gennem livmoderhalsen og videre gennem livmoderen for at komme til æggelederen.

De hurtigste sædceller er 45 minutter om at svømme turen og æggets væg bliver hærdet, når den første sædcelle er trængt ind i ægget. En udløsning indeholder som regel 50 til 150 millioner sædceller, men det er ofte færre end 200 sædceller, som er i stand til at nå frem til ægget. Det er afgørende, at sædcellerne har gode “svømme-egenskaber” for, at en na- turlig befrugtning kan lade sig gøre.

Ægget kan befrugtes i 12 til 24 timer pr. cyklus. De bedste sædceller kan overleve 3 til 5 dage i livmoderen og befrugtningen foregår derfor lettest, hvis parret har samleje i dagene eller timerne op til ægløsningen.

PERSONLIG OPLEVELSE

Mange tusinde par har svært ved at få børn. Nogle par har brug for mere hjælp end andre. Således har Sarah Hallas-Møller fået børn ved hjælp af to forskellige metoder og hun er ikke i tvivl om, at hun foretrækker befrugtning, graviditet og fødsel på den mest naturlige måde.

Hendes første befrugtning foregik ved en mikroinsemination (ICSI). Det er en behandling, hvor kvinden får ekstra hormoner, som stimulerer æggestokken til at danne flere modne æg på én gang i stedet for blot et æg ad gangen.

En enkelt sædcelle sættes ind i hvert æg og de befrugtede æg bliver dyrket i en inkubator (rugekasse). Efter 2 til 5 dage bliver 1 eller 2 æg lagt op i livmoderen, og kvinden får progesteron (hormon) i cirka 14 dage for at fastholde graviditeten.

Sarahs fødsel blev sat i gang, da den var gået over tid. Det endte med et kejsersnit. Den første befrugtning og fødsel blev nøje styret af sygehuset, og Sarah Hallas-Møller ville derfor gerne prøve en anden behandling ved næste befrugtning.

3-DOBLING

Hun ville have en mere naturlig graviditet og fødsel. Parret talte med en gynækolog, der foreslog, at manden skulle tage kosttilskuddet Punalpin.

Produktet er plantebaseret og in- deholder en kombination af stoffer med gavnlig effekt på sædkvalitet og kroppens oxidative balance. Sarahs mand tog kosttilskuddet og i løbet af nogle måneder fik han 3-doblet antallet af bevægelige sædceller. Sarah blev behandlet med klomifentabletter til at stimulere dannelsen af flere æg på én gang.

Befrugtningen foregik ved insemination (IUI-H), hvor sæden oprenses og derefter placeres i toppen af livmoderen, så sædcellerne ikke skal svømme så langt. Graviditetschancen er 12 til 15 procent. Det lykkedes i første forsøg, hvor graviditeten samtidig blev under- støttet af progesteron. Forinden havde de forsøgt fem gange uden progesteron.

FORSTYRRENDE STOFFER

Det er svært at pege på, hvorfor nedsat sædkvalitet er blevet så udbredt et problem blandt danske mænd. Overlæge Niels Jørgensen mener, at hormonforstyrrende stoffer har indflydelse på sædkvaliteten. De hormonforstyrrende stoffer kan indgå i gulve, vægmaling, møbeltekstiler, fødevarernes emballage, solcreme, ansigtscreme, parfume, dåsemad, sprøjtemidler, teflonpander, pizzabak- ker og mikroovns-popcorn m.m.

”Der findes flere end 800 hormon- forstyrrende stoffer,” forklarer Hanne Frederiksen, der er seniorforsker på Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion. Det er muligt at undgå nogle hormonforstyrrende stoffer ved at vælge økologiske fødevarer og svanemærkede produkter i hverdagen.

OXIDATIVT STRESS

Overlæge og professor Jens Fedder fra Fertilitetsklinikken på Odense Universi- tetshospital påpeger, at livsstil kan tæn- kes at påvirke sædkvaliteten. Gennem flere år er der blevet forsket i sammen- hængen mellem DNA-kvalitet, fertilitet og sædceller, men resultaterne er endnu ikke entydige. American Center for Reproductive Medicine er i gang med at kortlægge, hvordan oxidativt stress påvirker sædcellerne og deres bevægelighed.

Oxidativt stress opstår, når niveauet af frie radikaler overstiger niveauet af antioxidanter i kroppen. De frie radikaler bliver dannet under energiomsætningen i kroppens celler, og de er nødvendige i immunsystemet, men de skader også cellemembraner og DNA m.m.

De frie radikaler er ustabile og vil forsøge at indgå i reaktioner med andre stoffer for at blive stabile. Antioxidanterne kan gøre de frie radikaler stabile. Rygning, stråling, forurening og tungmetaller har negativ indflydelse på kroppens oxidative balance.

PLANTEBASERET

Jens Fedder har ledet et dobbeltblindet, randomiseret, placebokontrolleret klinisk studie på Horsens Regions- hospital, hvor det blev undersøgt, om plantebaserede antioxidanter har ind- virkning på sædkvaliteten. Det kliniske studie skulle belyse virkningen af kosttilskuddet Punalpin, som blandt andet indeholder garvestoffer, puni- calaginer, fra granatæble og acetoxy- chavicol acetat (ACA) fra galangarod. Kosttilskuddet og nedbrydnings- produkterne fungerer som antioxi- danter ved neutralisering af de frie radikaler og aktivering af enzymer, som fungerer som antioxidanter.

Den direkte antioxidantmekanisme virker med det samme, men den har en be- grænset langtidseffekt. Aktiveringen af enzymerne kan ofte først spores efter en uge. De holder til gengæld længere. Begge antioxidantmekanismer er nødvendige for et effektivt antioxidantforsvar.

GRANATÆBLE

Det kliniske studie viser, at mændene med nedsat sædkvalitet gennemsnitligt opnår 62 procent flere bevægelige sædceller efter tre måneders behand- ling. De gik gennemsnitligt fra at have 23,4 millioner bevægelige sædceller til at have 37,8 millioner bevægelige sædceller pr. udløsning.

Den daglige dosis aktive plantestoffer svarede til cirka 750 milliliter granatæblesaft af god kvalitet og cirka ét gram frisk galangarod. Jens Fedder mener, at det især er mænd med oxidativt stress, der opnår en positiv virkning af antioxidanterne. Resultatet tyder på, at mændene og deres partnere kan nøjes med en mindre intensiv fertilitetsbehandling, når manden først har gennemgået et forløb med Punalpin.

Det tager cirka 10 uger at danne nye sædceller, så der skal påregnes mindst 3 måneders kosttilskud, før den gavnlige ef- fekt slår igennem.

”Nedsat sædkvalitet på grund af oxidativt stress viser en generel sundhedsrisiko,” påpeger overlæge og professor Peter Humaidan fra Fer- tilitetsklinikken på Regionshospitalet Skive.

Der er tidligere blevet fundet en sammenhæng mellem oxidativt stress og åreforkalkning, diabetes og Alzheimers m.m.

ANTIOXIDANTER I HVERDAGEN

Der findes flere kilder til antioxidanter for eksempel grøntsager, frugter, bær, nødder, bælgfrugter, krydderurter og fisk. C-vitamin, E-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, selen, zink, kobber og mangan er antioxidanter. Et alsidigt indtag af antioxidantkilder sikrer, at flere forskellige antioxidantmekanismer kommer i spil – til gavn for kroppens oxidative status og sædkvaliteten.

2019-06-01T20:17:53+00:00Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.