Bagning mod stres

/, Udvalgte A/Bagning mod stres

Bagning mod stres

Bagning, det varme brød, nærvær og mindfulness hjælper stressramte.

TEKST: JAKOB THOMAS OG LENE TRANBERG

”Har du hørt om supercomputeren, som en dag slukker af sig selv? På harddisken ligger al den information, som er samlet gennem 45 år: GPS koordinater, ansigter parret med navne, Lademanns leksikon, ordbøger med engelsk og tysk. En gigantisk hukommelse med millioner af oplysninger. Væk er det hele”. Lene Tranberg fortæller om den situation, som ramte hende for nu to år siden.

I første omgang troede hun, at hun ville være klar til at gå på arbejde igen og fungere som før efter et par måneder. Sådan gik det ikke, men mindfulness og ikke mindst nærværet og koncentrationen om at bage har bragt hende videre. Det er således ikke kun Nikolaj Hübbe, som oplever det afstressende i madlavning, som han fortæller om i denne måneds interview i Sundhed+. Det gælder også tusinder af andre danskere. Her i blandt Lene Tranberg.

”Evnen til at huske. Til at erindre og bruge den hjerne, som for mig fungerede som en unik harddisk, havde været tilgængelig siden min fødsel. Den havde fungeret med en lynhurtig kabelforbindelse. Men kablet var knækket. Der var ingen kontakt. På skærmen stod cursoren og blinkede tomt. Den supercomputer var mig og harddisken var min hjerne, der var sat ud af spil på grund af svær stress forårsaget af dårligt psykisk arbejdsmiljø”, fortæller 48-årige Lene Tranberg om den situation, som ramte hende, da hun med et slag knækkede sammen af stress.

SKRIVER ALTING NED

”Lene Tranbergs situation skyldtes først og fremmest en chef med et meget svingende temperament. Den ene dag kunne han være den sødeste og mest imødekommende person. Den næste dag kunne han være nederdrægtig og ond”, siger Lene Tranberg, som formåede at leve med chefens svingninger i knapt 10 år, før det gik galt. ”De fysiske symptomer var mange og overvældende. En sej kamp tilbage mod livet skulle begynde. Jeg havde mistet mange kognitive funktioner: Evnen til at finde vej, at genkende andre mennesker, mit sprog og evnen til at formulere mig. Jeg holdt op med at tale med andre end min nærmeste familie. Jeg kunne ikke finde ordene og var følsom overfor støj.”

Lene Tranberg blev tilbudt kurser i mindfulness og stress- håndtering. Åndedrætsøvelser, yoga, fysisk træning, samtaler med psykolog. ”Det føltes som flere timers tortur hver uge, fordi jeg fór vild på vej derhen og fordi jeg ikke kunne rumme at være sammen med andre mennesker. Jeg stortudede, hver gang jeg skulle åbne munden”, fortæller moderen til fire, som har en uddannelse indenfor møbel- og rumkunst.

”Det eneste sted, jeg følte mig rigtig tryg, var hjemme. ‘Bevidst nærvær’ er en af kerneøvelserne i mindfulness sammen med vejrtrækningsøvelser. Jeg fandt ud af, at når jeg stod ved mit køkkenbord med fingrene i en dej, så kunne jeg koncentrere mig om netop det, som jeg var i færd med og lukke alt det andet ‘rod’ ude af min bevidsthed. At fodre en surdej blev pludselig meditativt og en øvelse i at være til stede.

“Sundhed er ikke kun at spise sundt eller motionere. Sundhed er også den psykiske sundhed, hvor bagning kan bruges medi- tativt – og samtidig nydes, når bagværket har været i ovnen”

PSYKISK SUNDHED

For at huske, hvad hun havde kommet i dejen, var Lene Tranberg nødt til at skrive alt ned i den rigtige rækkefølge og mængde. Ellers kunne hun ikke gentage opskriften eller forbedre den næste gang. ”Så snart jeg havde æltet dejen, vidste jeg ikke længere, hvad jeg havde puttet i, medmindre det var skrevet ned”, siger Lene Tranberg, der oplyser, at selvom hun har bagt sine gulerodsboller med chiafrø jævnligt igennem det seneste halvandet år, så kan hun stadig ikke huske den præcise opskrift.

For at genoptræne sin formuleringsevne og sit sprog, oprettede Lene Tranberg en blog, Bagvrk.dk. ”Jeg fik et sted, hvor jeg kunne omsætte mine små papirlapper til opskrifter og skrive fremgangsmåden ned, så jeg kunne bage det igen. Den allerførste opskrift var de gulerodsboller, som blev til på en heldig dag”, siger Lene Tranberg og oplyser, at Bagvrk.dk er bagværk bagt med nærvær.

”Jeg er omhyggelig med at notere mine opskrifter og fremgangsmåder i processen og er til stede i nuet, mens jeg bager. Jeg har aldrig bagt ret meget tidligere, men fandt ud af, at bagning gav ro i krop og hoved.” I dag deler hun sine opskrifter på bloggen for at inspirere andre til at bage selv og vise, at bagning ikke er magi, men kun et spørgsmål om at øve sig. ”Sundhed er ikke kun at spise sundt eller motionere. Sundhed er også den psykiske sundhed, hvor bagning kan bruges meditativt – og samtidig nydes, når bagværket har været i ovnen.

GULERODSBOLLER MED CHIAFRØ

Lene Tranberg startede bloggen Bagvrk.dk som en del af sin genoptræning efter alvorlig stress, hvor hun mistede det meste af sit sprog og kognitive færdigheder. Hun deler sine opskrifter på Bagvrk.dk for at inspirere andre til at bage og for at vise, at bagning ikke er magi, men et spørgsmål om at øve sig. Her kan du følge Lene Tranbergs opskrift på gulerodsboller med chiafrø.

OPSKRIFT TIL CA. 16 BOLLER

  • 2 spsk. chiafrø
  • 1 dl vand
  • 25 g gær
  • 60 g smør (eller margarine)
  • 4 dl kærnemælk
  • 1 spsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 250 g groftrevne gulerødder
  • 2 æg
  • 100 g fuldkornshvedemel (eller andet groft mel)
  • ca. 750 g hvedemel

Chiafrø blandes med vand og trækker i 20 minutter, indtil frøene er svulmet op til en tyk grød. Smelt smørret, bland det med kærnemælken og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker, æg, gulerødder og chiafrø og rør godt. Tilsæt det grove mel og derefter hvedemelet lidt ad gangen til en smidig dej, som lige akkurat slipper skål og hænder. Ælt gerne dejen i røremaskinen i 10 minutter. Dejen er klistret, når den sættes til hævning første gang. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og sæt dejen til hævning et lunt sted i en time.

Dejen æltes kort igennem på et meldrysset bord, deles i 16 stykker, som trilles til boller og sættes på en plade med bagepapir. Bollerne hæver lunt og tildækket med et fugtigt viskestykke i 45 min. Varm ovnen op til 225°. Almindelig ovn, ikke varmluft. Bollerne bages i ca. 15 minutter og afkøles på en bagerist under et hårdtopvredet viskestykke, som du lægger over bollerne, straks de kommer ud af ovnen. På den måde bevarer du fugtigheden i bollerne.

 

2019-05-06T20:27:11+00:00Mentaltræning, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.