Arvæv – en overset lidelse

/, Udvalgte A/Arvæv – en overset lidelse

Arvæv – en overset lidelse

Tusindvis af danskere lider af smerter fra arvæv. Det er først og fremmest kvinder. Men mange taler ikke højt om deres smerter af frygt for at miste deres job.

TEKST: NILS SJØBERG

”Kroppen er god til at kompensere efter en operation. Det betyder, at komplikationerne fra arvæv i nogle tilfælde først opstår efter flere år. Derfor er mange af dem ikke opmærksomme på, at det kan skyldes helt andre steder i kroppen.”

Sådan siger Jens Gram, der blev uddannet fysioterapeut for fem år siden og nu er i gang med sin uddannelse til osteopat. I dag beskæftiger han sig primært med at hjælpe mennesker, der har fået konstateret smerter på grund af arvæv. ”Der er flere kvinder end mænd, som har udfordringer med arvæv,” konstaterer Jens Gram, der glæder sig over, at der inden for de seneste år er kommet mere fokus på arvæv og dets betydning i Danmark.

Ny forskning viser således, at arvæv menes at medføre infertilitet på 15-20 procent af de kvinder, der er blevet opereret i maven. Derfor har Jordemoderskolen på Syddansk Universitet indarbejdet forebyggelse af arvæv i de studerendes pensum.

”Forståelsen for arvævs betydning er heldigvis stigende, og der er begyndt at komme flere gode studier om arvæv. Arvæv kan blandt andet give problemer i lysken og smerter i bækkenet kan i flere tilfælde relateres til arvæv i forbindelse med kejsersnit,” fortæller Jens Gram, der oplyser, at arvæv kan medføre dårlig bevægelse i for eksempel bækkenet.

Ny forskning viser således, at arvæv menes at medføre infertilitet på 15-20 procent af de kvinder, der er blevet opereret i maven.

Man har længe vidst, at arvæv efter operationer kan give problemer. Det er imidlertid relativt nyt, at man har fået øjnene op for, at arvæv også kan have betydning for kroniske smerter mange år efter en operation.

”Vi har mange organer i maven. Hvis de hinder (bindevæv), som omgiver disse er beskadiget og ikke kan bevæge sig uhindret, så kan smerten forplante sig til andre dele af kroppen,” fortæller Jens Gram, der har tilegnet sig en stor del af sin viden på sin uddannelse til osteopat på studier i England.

 

FORSKNING I ARVÆV

I et indisk studie med 284 kvinder oplevede 33 procent af kvinderne, der havde fået kejsersnit, smerter i lænd og bækken efter fødsel. Derimod oplevede kun 8,3 procent smerter efter vaginal fødsel. Smerter blev målt ved spørgeskema og provokationstest af lænd og bækken.

• I et norsk studie undersøgtes 10.400 kvinders kroniske smerter i bækkenet efter fødsel. Der var væsentligt større risiko for kroniske bækkensmerter seks måneder efter fødsel ved kejsersnit i forhold til vaginal fødsel.

• I et engelsk studie ses en sammenhæng mellem underlivskirurgi og kroniske smerter, sammenvoksning og tarmobstruktion. Det samlede antal patienter med sene komplikationer anslås til 9 procent inden for det første år efter underlivskirurgi, men stigende til 19 procent efter 4 år og hele 35 procent efter 10 år.

 

VOLDSOMME SMERTER

En af Jens Grams patienter er Helle Petersen, som for knapt et år siden blev voldsomt hæmmet af smerter i ryggen. Det tog til og inden for kort tid var smerterne så voldsomme, at Helle Petersen havde svært ved at bevæge sig. Hun fik kontrolleret ryggen, og der var ingen umiddelbare problemer, hos den 60-årige sygehjælper.

”Jeg fik lige pludselig ondt i ryggen en aften i februar sidste år. Først forplantede det sig til smerter i hoften. Derefter rykkede det over i lænden. Jeg troede, at det ville gå væk, men smerterne tog til. Jeg måtte tage nogle pauser på arbejde, havde svært ved at sove og kunne ikke gå i skoven og ved stranden på grund af smerter,” fortæller Helle Petersen, som oplyser, at det var på grund af noget familie, at hun fik kontakt til Jens Gram i det kommunale sundhedshus.

”Han fortalte, at smerterne muligvis var opstået i forbindelse med arvævet fra et kejsersnit, selvom det var mange år siden. Jeg blev bange for at miste mit job, så jeg fortalte ikke nogen om mine ryg- smerter, men begyndte at gå til behandlinger som heldigvis virker.”

”Mennesker udvikler arvæv på forskellige måder, og nogle af os behøver behandling af arrene hele livet igennem, så de ikke skaber sammenvoksninger, hævelser og stivhed”

I behandlingen går Jens Gram blandt andet ind og løsner arvævet ved at skabe passage langs bækkenet. Helle Petersens smerter og komplikationer med bindevævet i bækkenregionen kunne dog også skyldes andre operationer i underlivet end et kejsersnit. Således oplyser Lene Pilegaard fra foreningen, Bækkensmerter.dk, at både mænd og kvinder oplever, at arvæv efter en operation kan være årsag til, at der opstår skævt stræk i kroppen, som kan medføre dysfunktioner i led og smerter.

”Mennesker udvikler arvæv på forskellige måder, og nogle af os behøver behandling af arrene hele livet igennem, så de ikke skaber sammenvoksninger, hævelser og stivhed,” siger Lene Pilegaard.

2019-02-08T13:59:21+00:00Din krop, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.