Amning er værd at fejre

/, Udvalgte A/Amning er værd at fejre

Amning er værd at fejre

UNICEF har udråbt 1.-7. august til international ammeuge, for på verdensplan kan amning hvert år redde 820.000 børns liv, samtidig med at en mor, der ammer, ned- sætter sin risiko for brystkræft. Sundhedsplejerske og ammekonsulent Else Høgh fra sundhedsplejen i Kolding Kommune giver her nogle af sine bedste tips og råd.

TEKST ELSE HØGH FOTO PIXABAY

Kvinders ammemælk indeholder meget mælkesukker, som er hjernens foretrukne brændstof og af stor betydning for at barnet kan lære og udvikle sig. Fedtsammensætningen i menneske-mælk er ideel til at udvikle hjernen og isolere nervebanerne. Og de fedtdepoter, de fleste kvinder får på balder og lår i løbet af graviditeten, er det gode fedt, som senere bliver til en del af modermælken.

 

Vidste du at…

  • Isbjørnes mælk indeholder meget fedt, fordi det er vigtigt at bjørneungen hurtigt bliver fed og selv kan holde på varmen.
  • Heste-mælk indeholder meget protein, for at det lille føl hurtigt kan få opbygget muskler, stå på egne ben og løbe med sin mor.

 

MODERMÆLK FOREBYGGER SYGDOMME

Ud over energi og næringsstoffer er der vigtige væksthormoner og antistoffer i modermælken. Antistofferne hjælper baby med at bekæmpe virus og bakterier, der f.eks. kan give den lille diarre, luft- vejsinfektioner og mellemøre- betændelse.

AMNING KNYTTER MOR OG BARN SAMMEN

Den tilknytning, der skabes mellem mor og barn, når barnet bliver ammet, har stor betydning for begge. Når babyens ansigt rører ved moderens bryst frigives hormonet oxytocin, der bl.a. sørger for, at mælken løber til brystvorten. Oxytocin kaldes også kærlighedshormonet eller lykkehormonet. Det frigives i mange sammenhænge, hvor mennesker er i tæt kontakt. Derfor er det også vigtig, at babyen får lov til at ligge tæt sammen med sin far og får mange kys og kærtegn af sine forældre.

Det kommer helt af sig selv, hvis amningen lykkes, men kan også etableres ved hud mod hud kontakt, hvis amningen ikke lykkes.

FAR HAR BRUG FOR FORBEREDELSE

Mange kvinder har brug for opbakning til at fortsætte med amningen i mindst seks måneder, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Mandens opbakning har her stor betydning. Både danske og internationale undersøgelser viser, at kvinder ammer i en længere periode, hvis faderen har modtaget blot 40 minutters undervisning om amning.

MEDFØDT SØGE- OG SUTTEREFLEKS

Efter fødslen er det vigtig at den nyfødte får ro til at finde brystvorten og begynder at sutte indenfor den første time eller to. Den nyfødte har fascinerende overlevelses-reflekser, og kan faktisk selv finde vej til brystet, hvis der er fred og ro til at ligge på mors mave, orientere sig og langsomt krabbe sig vej til maden.

NETVÆRKET HAR BETYDNING

Der kan være forskellige grunde til at amningen stopper tidligt. En urolig baby, som græder uden at forældrene kan finde ud af, hvad der er galt, kan gøre moderen usikker. Hun skal selv tro på, at hun kan nære sit barn rigtigt. En enkelt bemærkning om, at der da vist ikke er mælk nok, kan få selv den sejeste nybagte mor til at tvivle på sine egne evner og måske give op.

Støtte fra familie, venner og sundhedsplejen er derfor vigtig.

MOR SKAL VÆRE KLAR 24/7

Det kommer bag på mange nybagte mødre, at den lille skal ammes helt op til 10-12 gange i døgnet. Men de mange små måltider, en nyfødt baby har brug for, er samtidig med til at sætte gang i mælkeproduktionen.

Det er vigtigt, at mor og barn har tid og ro til at lære hinanden at kende, og at baby kan få lov til at sutte ved det mindste tegn på sult. Også om natten.

AMING KAN FOREGÅ DISKRET

Blufærdighed kan gøre amningen besværlig. Hvis det kun er barnets far, som må se brysterne vil seks måneders amning nemt kunne føles lange og ensomme for mor. Der findes dog mange måder og steder, der gør det muligt at amme diskret. Spørg sundhedsplejersken.

Vidste du at….
Sundhedsstyrelsen opfordrer alle nybagte mødre til at amme deres børn til de er omkring seks måneder. Barnet behøver ikke få andet, for modermælken indeholder alt, hvad den lille skal bruge.

 

OM EKSPERTEN

Else Høgh, er uddannet sygeplejerske 1984, sundhedsplejerske 1997 og international certificeret ammekonsulent, ibclc, 2011. Hun er ansat i Kolding Kommune.

2019-06-05T06:37:04+00:00Kost, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.