Alle kan blive ramt af stalking

/, Udvalgte A/Alle kan blive ramt af stalking

Alle kan blive ramt af stalking

 Fra en strøm af grænseoverskridende sms’er, opkald fra ukendte numre til internetchikane, overvågning i hjemmet eller trusler om vold. Stalking har mange udtryksformer og kan ramme alle. Hvis du bliver stalket, er det vig- tigt, at du beholder alle beviser og aldrig kontakter stalkeren.

TEKST: LISE LINN LARSEN FOTO: DANSK STALKING CENTER

Stalking? Er det ikke det, som rammer de kendte eller mest handler om kvinder og brudte parforhold? Nej, fakta er, at over 100.000 danskere hvert år bliver udsat for stalking, både fra tidligere partnere, fra bekendte som naboer, kollegaer eller fra helt ukendte. Det kan ramme alle på tværs af køn og alder – blandt de udsatte er de 63 pct. kvinder og 37 pct. mænd.

STALKING PÅVIRKER DAGLIGDAGEN

At være udsat for stalking påvirker hverdagen og betyder tab af tryghed og kontrol. Efter blot få uger ændrer mange vaner og rutiner: går en anden vej til skole eller arbejde, skifter telefonnummer eller deltager i færre sociale aktiviteter. Nogle bliver sygemeldt i kortere eller længere tid, og nogle mister deres arbejde. Uanset varighed og omfang har stalking i de fleste tilfælde konsekvenser for det psykiske velbefindende.

Tankerne og frygten kredser især om, hvad der vil ske næste gang, hvornår og hvordan. Hvis der er børn i familien, mærker de ofte forældrenes utryghed, også selv om de voksne forsøger at beskytte dem. Den rette hjælp i tide kan minimere konsekvenserne. Men der er en risiko for, at stalkingen fortsætter i årevis og kan medføre stress, livslange traumer eller være invaliderende for helbredet.

Jo længere tid, stalkingen fortsætter, jo større risiko er der for, at stalkingen intensiverer og stalkeren måske tropper op på arbejdspladsen, kontakter den udsattes familie og venner, giver falske anmeldelser eller truer med vold. Derfor er det vigtigt at søge hurtigt hjælp og få den rette støtte og rådgivning, for eksempel i forhold til at beskytte sig selv og samle dokumentation til politiet.

”Man bliver fanget i et spil, hvor man ikke selv kan bryde ud. Jeg havde ikke været levende, hvis jeg ikke havde fået hjælp. Jeg låste mig selv væk og blev i tvivl, om jeg kunne stole på mig selv. Er det mig, der er blevet skør? Hvem er jeg? Min identitet er pillet væk” Fortalt af tidligere udsat for stalking 

 

STALKING – HVAD GØR JEG? FEM VIGTIGE RÅD

1. SIG FRA ÉN GANG FOR ALLE

Sig klart og tydeligt fra én gang for alle over for stalkeren, hvor du frabeder dig kontakt af enhver art. Send f.eks. en sms eller mail med beskeden: ”Jeg ønsker ikke, at du kontakter mig på nogen måde.” Undlad derefter enhver form for kontakt. Det er vigtigt, at du gemmer dokumentation for, at du har sagt fra, for at kunne bevise over for politiet, at det er stalking.

2. UNDGÅ KONTAKT MED STALKEREN

Når du har sagt fra én gang for alle, skal du undlade at reagere på alle former for henvendelser og kontaktforsøg fra stalkeren. Besvar aldrig mails eller sms’er. Undgå øjenkontakt, hvis stalkeren pludselig står overfor dig. Nulkontakt er vigtig for, at stalkeren ikke får den tanke, at der er en åbning. Det risikerer at intensivere stalkingen.

3. GEM ALT, SLET INTET

Gem al dokumentation på de uønskede kontaktforsøg. Får du nyt telefonnummer eller ny email, så behold det gamle sim-kort og mailadressen med alle mails fra stalkeren. Hent et skema på http://www.danskstalkingcenter. dk/download-log-skema og skriv alle kontaktforsøg ned kronologisk. Skemaet giver dig overblik og bruges til at dokumentere og bevise, at du bliver stalket.

4. TÆNK PÅ DIN SIKKERHED

Skift rutiner, telefonnummer, adgangskoder og tag andre foranstaltninger, så du bliver sværere at nå. Følg Dansk Stalking Centers råd om IT-sikkerhed, som du finder på danskstalkingcenter.dk. Føler du dig i akut fare, så kontakt politiet eller et krisecenter. Få flere gode råd om sikkerhed i Dansk Stalking Centers rådgivning.

5. SØG HJÆLP

Oplever du at blive stalket, så del dine oplevelser og tanker med dit netværk. Det er vigtigt, at de kender din situation, så de kan støtte dig. Ring til Dansk Stalking Centers rådgivning og få hjælp. Rådgiverne er specialiseret i at støtte og rådgive udsatte for stalking, også i spørgsmål om sikkerhed og politianmeldelse af stalking.

 

Hvem stalker – og hvem stalkes?

  • Relationen mellem udøveren og den udsatte for stalking kan være alt fra tidligere ægtefæller eller naboer til fuldkommen fremmede.
  • Cirka en tredjedel af de udsatte har haft en tidligere nær relation til udøveren af stalkingen. F.eks. forhenværende ægtefælle, samlever eller kæreste.
  • Cirka en tredjedel af de udsatte har haft en tidligere bekendtskabsrelation til udøveren. F.eks. forhenværende ven, bekendt, nabo, kollega.
  • Cirka en tredjedel af de udsatte har aldrig haft en relation eller kendskab til udøveren eller ved ikke, om der har været en relation.
  • OM EKSPERTEN Lise Linn Larsen er psykoterapeut og har en kandidatgrad i pædagogisk psykologi med speciale i stalking. Hun er direktør og grundlægger af Dansk Stalking Center, som har afdelinger i København og Aarhus. Lise Linn Larsen er forfatter til den første fagbog på dansk om stalking.

 

OM DANSK STALKING CENTER

Dansk Stalking Centers gratis og anonyme telefonrådgivning er for alle, som er ramt af stalking og deres pårørende. Rådgivningen er åben mandag og torsdag kl. 17.00-20.00 og tirsdag og onsdag kl. 12.00-15.00 på telefon 25177374. Du kan f.eks. få hjælp til, hvordan du tydeligt afviser en stalker, hvordan du skaber ro og sikkerhed om dig selv og hvordan du indsamler dokumentation til politiet og anmelder stalking. Du kan læse mere om stalking på www. danskstalkingcenter. dk og følge Dansk Stalking Centers ar- bejde på Facebook.

2019-04-16T19:45:13+00:00AKTUELT, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.