Alle fortjener en god barndom

/, Udvalgte A/Alle fortjener en god barndom

Alle fortjener en god barndom

Sund mad, regelmæssig motion, tilstrækkeligt med søvn. Det er vigtige forudsætninger i et godt børneliv. Med det udgangspunkt arbejder landets fem Julemærkehjem hver dag på at få udsatte børn tilbage på sporet.

TEKST: JULEMÆRKEFONDEN

Julemærkehjemmene i Danmark har siden 1903 hjulpet udsatte børn med at få et stabilt og godt børneliv. For blot et par måneder siden åbnede det femte Julemærkehjem, Liljeborg, i Roskilde. Hermed er Julemærkefon- dens kapacitet vokset med næsten en tredjedel og op mod 1.000 børn kan årligt få hjælp via et 10 uger langt ophold på et Julemærkehjem. Med et nyt Julemærkehjem er ventetiden til et ophold afkortet væsentligt, oplyser en glad forstander på Julemærkehjemmet Liljeborg, Henrik Bøtkjær:

”Det er dejligt, at vi nu kan hjælpe endnu flere børn endnu hurtigere end før – for der er ingen tid at spilde. Barndommen er noget af det mest værdifulde i et menneskes liv og alle fortjener virkelig en god barndom,” siger forstanderen.

FORTÆLLINGEN OM DET GODE BØRNELIV

På Liljeborg og de fire andre Jule- mærkehjem bliver der blandt andet arbejdet med narrativer – en fortællende tilgang til børnenes udfordringer. ”Barnets liv får – eller mister – mening og retning gennem de historier, som barnet fortæller om sig selv og de sammenhænge, han eller hun er en del af. Hvis barnet under opholdet på Julemærkehjem får skrevet nogle nye, positive, stærke kapitler til sin egen fortælling, kan bøtten vendes fuldstændig,” forklarer Henrik Bøtkjær.

De nye kapitler handler for de fleste børn om styrket selvtillid opnået gennem venskaber med ligesindede og personlige sejre på løberuten – eller bare det at turde henvende sig til andre børn. ”Det er børnene selv, der gør det hårde arbejde. Vi er på sidelinjen og guider, støtter og trøster, når der er brug for det. Det er fantastisk dels at opleve, hvad børnene opnår på få uger – dels at se, hvordan det enkelte barn nyder at være i den nye, gladere livsfortælling,” konstaterer forstander Henrik Bøtkjær.

STÆRKE VENSKABER OG NYE VANER

Nynne på 11 år og 13-årige Marie er næsten færdige med deres ophold på Julemærkehjemmet Liljeborg. Men begge husker tydeligt tiden før opholdet: ”Før sagde jeg altid til mig selv, at jeg ikke kunne noget. Jeg har aldrig troet på mig selv. Det var særligt, når vi havde idræt i skolen, for jeg var altid den langsomste,” begynder Nynne eftertænksomt. Marie supplerer: ”Jeg følte mig meget alene. Det var svært at sige til mig selv, at jeg var god nok. Jeg var ked af det og græd på mit værelse. Til sidst tænkte jeg, at det var nemmere, hvis ikke jeg var her. Jeg havde ikke nogen venner og der var ikke nogen, der gad at være sammen med mig,” husker hun.

Nu er tonen og indstillingen heldigvis en anden: ”Her er der ikke nogen, der bliver mobbet eller talt grimt om. Vi er alle ens og vi kan snakke om alting. De voksne har tid til os. De er her altid,” siger Marie. Nynne har allerede en plan parat for tiden efter Julemærkehjemmet: ”Derhjemme har vi altid spist sundt og vi fylder tallerkenerne halvt med grønt. Men det er motionen, jeg skal holde fast i, når jeg kommer hjem. Jeg har allerede løbet med min far og vi har aftalt, at vi skal gå en tur hver dag på to kilometer,” forklarer hun med et stort smil.

ER PRIKKEN OVER I’ET

Netop inddragelsen af forældrene og det øvrige bagland er nærmest altafgørende for, om kursskiftet i barnets liv bliver fastholdt efter opholdets ophør:

”Vi arbejder med hele familien, mens barnet er hos os, for det er meningsløst at sende barnet tilbage til det samme udgangs- punkt som før. Derfor inddrager vi forældrene både før, under og efter barnets ophold. Forældrene bliver inddelt i grupper, hvor de får mulighed for at udveksle erfaringer med andre forældre. Vi underviser dem også i, hvordan vi arbejder med trivsel, sund kost og motion. Det klæder dem på til at hjælpe deres børn med at fastholde de gode resultater, når børnene vender hjem,” afslutter Henrik Bøtkjær fra Julemærkehjemmet Liljeborg.

OM JULEMÆRKEHJEMMENE

Der er fem Julemærkehjem i Danmark – tre på Sjælland og to i Jylland. De hjælper udsatte børn, der kæmper med mobning, ensomhed, lavt selvværd og overvægt. Et ophold på Julemærkehjem varer i 10 uger og er gratis for barnet og familien. Julemærkehjemmene lever nærmest udelukkende af indsamlede midler og får kun 4,7 procent i offentligt tilskud. Læs mere på www.julemaerket.dk.

 

2019-05-07T19:57:48+00:00AKTUELT, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.