“Alle bliver glade af at komme ud i naturen”

/, Udvalgte A/“Alle bliver glade af at komme ud i naturen”

“Alle bliver glade af at komme ud i naturen”

Op mod en million danskere har i tv-programmet Bonderøven fulgt Frank Erichsens byggeprojekt på Kastanjegården, været med ham i markerne og set hans børn vokse op.

TEKST: LOTTE DALGAARD FOTOS: HENRIK BJERG

Frank Erichsen går i indkørslen til Kastanjegården og er ved at rive en gammel stald ned. I den tilstødende bygning er planen at opføre en vind- mølle, som blandt andet skal trække hans savværk. Ved at producere me- kanisk energi kan nogle processer kun foregå, når det blæser, og det er hele pointen.

”Strøm definerer alt nu om dage,” siger han og banker lange søm ud af en trælægte.

”Vi er afhængige af strøm, men i vores samfund motiverer strøm folk til at arbejde om natten, og det er da usundt! Der findes steder i verden, hvor man ikke har strøm, og der arbejder man i stedet efter lys og vejrforhold,” konstaterer Frank, mens han lægger den nu sømfri lægte over i bunken til de an- dre. For det skal selvfølgelig gen- anvendes, intet går til spilde her på Kastanjegården.

Selv Franks æbleskrog tilfalder den heldige ko, der står nærmest. ”I det hele taget skal vi død og pine rydde alle forhindringer af vejen i stedet for at acceptere tingendes tilstand. Når det sner for eksempel, så rydder vi vejene, for vi skal alle sammen være på arbejde klokken 8. Og så sidder folk der i kø på vejene dag efter dag. Når jeg en sjælden gang rammer eftermiddagsmyldretiden omkring Aarhus, oplever jeg, at folk er ved at slå hinanden ihjel! Det er ikke godt for noget menneske.”

Frank fortæller, at han engang skulle holde et foredrag på Færøerne klokken 19. Da klokken var kvart i var der kun kommet 20 mennesker. Og kvart over blev folk ved med at dukke op. Det var en dag, hvor vejene var lidt ufremkommelige. ”Deroppe er der en lang større accept af, at elementerne styrer, og vi mennesker må indordne os.”

Sten for sten og bræt for bræt river Frank den gamle stald ned. DR har fulgt processen, og resultatet kan ses til efteråret i den 22. sæson af tv-programmet Bonderøven, som Frank Erichsen har været synonym med siden 2008.

I stalden står kasser med æbler og fire eksemplarer af sortbroget jysk malkekvæg, der leverer mælk til fa- milien. Det meste går til at lave ost af, for som Frank siger: Komælk er for kalve. ”Mælk er et af de mest vel- lykkede landbrugs-spins. Tænk at det er lykkedes os selv at overbevise os om, vi ikke kan klare os uden dagligt at drikke en halv liter af et andet dyrs modermælk! Engang var mælk betydningsfuldt for vores overlevelse, men det giver ingen mening at producere de mængder, som bliver produceret i dag.” Der er kun omkring 300 eksemplarer af det sortbrogede jyske mal- kekvæg tilbage i Danmark, og det er med dem som med alt andet her på Kastanjegården, et gennemtænkt valg.

”Drøvtyggerne har deres berettigelse, fordi de omsætter græs og blade til værdifuld næring for os mennesker. De får, hvad engen kan tilbyde plus lidt roer og æbler. Vi fik 200 kilo kød, sidst vi slagtede en ungtyr,” fortæller Frank.

Apropos æbler var en af kørerne ved at blive kvalt i et sådant for nylig. Det satte sig fast i halsen og i løbet af ganske kort tid, hvor koen ikke kunne bøvse, svulmede den op. En hurtig indsats fra en tililende dyrlæge reddede koen, og nu skærer Frank æblerne over, inden han smider dem ind til køerne, eller spiser noget af æblet selv og lader dem overtage skroget. Frank viser rundt på sine tre hektar. De to hektar er eng og 4000m2 er mark, hvor der dyrkes kartofler, raps, roer, havre, byg, hvede, rug, gule ærter, boghvede og kløvergræs. Frugttræer bidrager med blandt andet æbler, pærer og blommer, buskene blomstrer med bær i sæsonen, hønsene leverer æg og i køkkenhaven findes asiatisk kål, gulerødder, broccoli og meget mere. I drivhuset vokser krydderurter, tomater og peberfrugter.

”Vores kost skal afspejle variation, og vi skal spise efter årstiden,” siger han, og mener vi skal begrænse vores forbrug af udenlandske varer mest muligt for klimaets skyld.

Frank siger, at selvforsyning ikke handler om at vende ryggen til udenland- ske varer, han køber selv blandt an- det økologiske bananer og avocado. Men sæsonbestemte fødevarer som for eksempel jordbær skal efter hans mening spises, mens de vokser på de danske marker.

FREDAGSBAR HOS STORBONDEN

Kastanjegården ligger omgivet af store produktions-landbrug, men selvom Frank og hans naboer har forskellige indfaldsvinkler til at drive landbrug, er naboskabet godt i det lille lokalsamfund i Revn ved Grenaa. Så godt at de mødes 30—60 mennesker i en længe på en af de store gårde, som bonden hver fredag omdanner til fredagsbar.

Her kommer beboerne for at drikke en kop kaffe eller deres medbragte øl. ”I det selskab er jeg ikke ham fra fjernsynet, det er andre parametre, man bliver målt på her. For eksempel om man er aktiv. Jeg har haft en travl periode og har ikke nået i fredagsbar helt så meget, som jeg gerne ville. Dét kan mærkes. Dét sætter sig. Dét får man at vide. For folk vil gerne snakke og høre til os. Da vi flyttede hertil, sagde bonden: I kan lige så godt komme, for dem, der kommer, bliver der snakket med. Dem, der ikke kommer, bliver der snakket om. I det øjeblik, der er en, som går, tager man lige en runde om ham. Der er ikke noget ondsindet i det, det er bare sådan, mennesker er.”

Det gode sammenhold er en væsentlig årsag til, at Frank har valgt at blive på Kastanjegården frem for at sælge den og begynde på et nyt byggeprojekt andetsteds. Og så det faktum, at han bare er en af de andre.

”Når jeg tager til byen, bliver jeg gen- kendt, folk stopper op for at spørge mig om noget eller dikker børnene,” fortæller Frank, der har over en kvart million følgere på Facebook. ”Vi er ikke i tvivl om, hvornår skoleferierne begynder.

Så stiger trafikmængden herude med flere hundrede procent. Folk stopper op og kigger, der kommer sågar turistbus- ser, som tager farten af, når de kører forbi. Det, synes nogle af naboerne, er lidt fjollet.” Bonderøven sendes også i Sverige og Norge, og for et par år siden ville tyrkerne købe programmerne og synkronisere Frank, der synes, det ville have været sjovt at høre sig selv tale tyrkisk på tv.

Planerne blev dog ikke til noget, og man fornemmer også, at Frank egentlig ikke har brug for al den personlige opmærksomhed. Til gengæld vil han gerne have spredt sine budskaber om selvforsyning og bæredygtighed, og så er berømmelsen den pris, han må betale.

HYRDE HOS SAMERNE

Frank stiller kaffekrus frem på det so- lide træbord i Kastanjegårdens køkken. Under et højskoleophold i Norge som ung var han i Lapland og arbejde som hyrde med de indfødte samer. Bagefter tog han arbejde på en gård i Nordnorge, og da han kom hjem, flyttede han ind i en primitiv hytte på Mols, mens han læste på Aarhus Akademi. Han formåede at spare penge op af sin SU, som han købte en hest for. Den opstaldede han på Kastanjegården og i vinteren 2004—2005 overnattede han i en sovepose i laden.

Da ejeren døde kort efter, købte Frank den faldefærdige gård og flyttede ind i aftægtshuset. I 2006 mødte han illustratoren Theresa Jessing og i 2012 blev de gift ved et diskret lynbryllup på Grenaa rådhus, få timer inden Frank tog i lufthavnen for at flyve til Afrika. Her skulle han besøge en landsby i Tanzania for at prøve indbyggernes selvforsyningsliv. De første år boede parret i det lille aftægtshus, det er også her, begge deres børn er født. Frank gik i gang med at bygge Kastanjegården op og i julen 2016 kunne de endelig flytte ind.

Der har været en del knaster undervejs, blandt andet i forhold til bygningsreglementet. ”Det er jeg ikke specielt begejstret for,” siger Frank, mens han drejer på kaffekværnen og duften breder sig i køkkenet. ”Som det ser ud i dag, tilgodeser reglerne producenterne af byggematerialer frem for håndværkerne. Før i tiden havde man syv materialer, man byggede med, nu er der tusindvis af produkter, som dels ikke er kompatible med hinanden og dels ikke er egnede til, at der skal bo men- nesker i dem. Bygninger i dag er gen- nemsyret af lorteprodukter,” fast- slår Frank og underbygger det med at nævne PCB, asbest, mineraluld og formaldehyd i isoleringsmaterialer.

For ikke at tale om kemikaliefyldt maling og fugemasse. ”Det er ikke så mærkeligt, at folk får astma og allergier, når de bor i en plasticpose! Jeg mener, håndværkerne har ladt sig overrumple af industrien, der er kommet med nogle byggeløs- ninger, som de bare skal være gode til at montere. Men din personlige håndværksstolthed, din løsnings-indsigt den kan du godt lade blive hjemme, fordi der alligevel kun er én måde at gøre det her på. Derfor oplever jeg også, at håndværksfagene tiltrækker et andet segment, end det gjorde for 50 år siden.

I dag gælder det mest om at få det overstået hurtigst muligt og komme hjem og se fodbold.” Frank siger, at hans formål aldrig har været at pege fingre af andre og sige, de gør det forkert. ”For mig handler det om at vise vores måde at gøre tingene på, så kan folk bruge det eller lade være. Jeg kalder det for det enkle liv. Lad os finde ind til kernen: Hvor meget skal der egentlig til for at bygge et hus? Hvor mange materialer skal der til, og hvor meget skal man sætte sig ind i? Det behø- ver ikke at være så indviklet, hvis man sorterer alt det overflødige fra.”

 

FRANK ERICHSENS TRE SUNDE RÅD

• Få styr på dine værdier, find ud af hvad der virkelig betyder noget og lev efter det.

• Gør noget praktisk hver dag. Alle har et grundlæggende behov for at skabe noget.

• Spis efter årstiden og så lokalt som muligt.

LÆS HELE INTERVIEWET

Du kan læse hele interviewet i Magasinet Sundhed+. Du får lige nu et halvt års abonnement inkl. levering til 99 DKK. Magasinet kan bestilles på hjemmesiden magasinet-sundhed.dk eller ved at kontakte os på telefon 27 21 69 09.

2019-04-01T14:07:02+00:00Interview, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.