1 ud af 10 lider af social fobi

/, Udvalgte A/1 ud af 10 lider af social fobi

1 ud af 10 lider af social fobi

Social fobi er den mest almindelige angstlidelse i det moderne samfund. Men det er nemt for folk, der ikke selv påvirkes af lidelsen, blot at ignorere den og anse den for generthed.

TEKST: JAKOB THOMAS

”Vi vil alle gerne føle os elskede og accepterede. Det er i et vist omfang, hvad der fører os til at søge og vedligeholde relationer og hjælper os til at udvikle vores personlighed. Men for personer med social fobi kan relationerne til andre mennesker være særdeles vanskelige. De er bange for at indgå i fællesskaber, som for alle andre opfattes som hverdagsagtige”, siger Dr. Sabrina Fernandez, University of California, der fortæller, at ”det er rimelig nemt for personer, der ikke forstår eller oplever social fobi, at ignorere dem, som lider af sygdommen og anse det for generthed”.

”Personer med social fobi kan for eksempel synes, at det er ubehageligt at blive betragtet, mens de spiser, at skulle mødes med fremmede eller at skulle tale foran andre mennesker. De frygter, at andre vil tænke dårligt om dem”, siger Sabrina Fernandez, der er specialist i social fobi. ”De tænker: jeg er ikke lige så god og hvis jeg begår en fejl, vil de afvise mig”, supplerer psykolog Carla Marie Manly.

Carla Marie Manly tilføjer, at udefra set virker frygten ubegrundet. Derfor vælger personer med social forbi at undgå sociale sammenkomster og situationer, der kan få dem til at føle dette ubehag. Carla Marie Manly gør det klart, at de fleste af os godt kan opleve en vis grad af nervøsitet i nogle sociale sammenhænge, for eksempel hvis vi skal holde en tale for en større forsamling eller står over for vores drømmeprins eller -prinsesse. Det får os dog ikke til at tilhøre de 10 procent af befolkningen, som lider af social fobi. Ved social fobi er der typisk kraftige fysiske symptomer forbundet med angsten. De kan variere fra person til person, men er ofte rødmen, hjertebanken, rysten, svedeture, dårlig mave, kvalme, vejtrækningsproblemer, svimmelhed og muskelspændinger.

TI ÅRS VENTEN

Det anslås, at omkring to tredjedele af dem, der lider af social fobi, også lider af andre sociale lidelser. Depression og social fobi ses ofte hos den samme person. Nogle gange ses også misbrug af for- skellige rusmidler. Psykolog Allison Keating gør opmærksom på, at personer, der lider af social fobi ofte får en følelse af, at livet glider forbi: ”Deres hverdag blive præget af, at de isolerer sig. De opholder sig hjemme bag computeren eller ser fjernsyn. Møder de endelig andre mennesker, har de en oplevelse af, at andre synes, at de er kedelige og ikke kan lide dem. Dette kan så igen fremme den negative cyclus, og forværre selvværdet”, siger Allison Keating.

Den amerikanske psykolog, Eric Goodman, som også er forfatter til bogen ’Social Courage’ forklarer: ”Sådan en angst kan blive skabt eller forstærket af vores oplevelser. For eksempel hvis vi bliver udsat for mobning eller har perfektionistiske forældre”. Han advarer desuden: “Hvis ens reaktion er, at man undgår sådanne situationer, så bliver man bare endnu mere bange for dem”. Psykolog Allison Keating bemærker, at ”social fobi kan have en nedslående effekt på den unges liv, muligheder og karriere. Lidelsen kan få den unge til at droppe ud- dannelse, forblive i det samme job eller afslå nye jobmuligheder”.

De frygter især ydmygelsen af at blive betragtet som nervøse, svage eller ubegavede. De er også bange for, at andre får øje på de fysiske tegn på nervøsitet. Anita Sanz er psykolog og lider selv af social fobi: ”Det er uden tvivl rigtigt, at hvis man forsøger at undgå situationen, bliver den endnu mere skræmmende. Jo mere man gør de ting, som man er bange for, desto mindre skræmmende bliver de”, siger hun og understreger, at hun ikke vil lade angsten stå i vejen for, at hun kan have et godt liv.

Social fobi kan udvikle sig på et hvilket som helst tidspunkt i livet. Men symptomerne begynder normalt at vise sig omkring 13-årsalderen. ”Det er en følsom periode i livet og en periode, hvor der opleves store forandringer”, oplyser Dr. Sabrina Fernandez, University of California, der fortæller, at social fobi dog også kan opstå senere i livet, særligt efter stressfulde oplevelser eller kraftig og længerevarende kritik. Hun fortæller, at folk ofte tror, at de lider af social fobi, men at det også kan være et personlighedstræk, nemlig introverthed eller generthed.

Samtidig er det dog vigtigt, at man søger hjælp, før det er for sent. Således anslår The Anxiety and Depression Association of America, at mere end en tredjedel af alle med social fobi venter i ti år eller mere, før de taler med en professionel om problemerne. Med den rette professionelle behandling, vil man kunne se en positiv udvikling efter typisk fem måneder. Behandlingen vil som regel være kognitiv terapi, hvor der lægges vægt på samtaler.

Det er afgørende for vores sundhed, at vi indgår i fællesskaber med andre. På den nye hjemmeside WHAPP – Danmarks Bedste Oplevelser kan danskere i alle aldre lægge deres arrangementer gratis op og invitere andre til at deltage i deres arrangementer. Der er også mulighed for at finde oplevelser i ens nærområde. Indtil videre er der godt 60.000 arrangementer og events på siden, som man frit kan gå ind og søge på.

HJÆLP DIT BARN

Hvad kan vi gøre, hvis vores børn eller andre viser tegn på social fobi?

1. UNDGÅ RASERI Undgå at råbe, hvis du bliver sur. Undgå også medynk, da det fortæller, at du ikke tror på barnets evne til at overkomme situationen. Forhold dig omsorgsfuldt, uden at overdrive.

2. SÆT DIG IND I TINGENE Lær at forstå barnets bekymringer og hvordan situationerne opleves fra barnets side. Hvis barnet lider af alvorlig social fobi, bør du søge professionel hjælp.

3. ØV JER I MINDFULNESS Hjælp barnet med at forstå og blive bevidst om sine tanker. Det er vigtigt at kunne fordybe sig.

4. GIV ANSVAR Sæt dig ind i barnets situation og giv det chancen for at afprøve og udvikle sine sociale evner. Lad være med at være overbeskyttende. Det bekræfter blot barnets oplevelse af, at det er ude af stand til at håndtere forskellige situationer. Det er vigtigt, at barnet opbygger en tro på sig selv ved at få mere og mere ansvar.

2019-10-03T11:36:07+00:00FÆLLESSKAB, Udvalgte A|

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.